Republikeinen plannen boycot CNN en NBC

De Republikeinen zijn van plan om de politieke debatten op de zenders CNN en NBC bij de volgende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, te boycotten. Aanleiding: beide zenders werken aan programma's over Hillary Clinton, die getipt wordt als mogelijke presidentskandidate voor de Democraten.
2007 AP
Republikeinse presidentskandidaten debatteren op CNN in 2007.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zijn nog veraf, maar toch wordt er al druk over gespeculeerd. Barack Obama zal na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar zijn en het Witte Huis zal hoe dan ook dus een nieuwe bewoner krijgen, hetzij opnieuw een Democraat, hetzij een Republikein. Bij de Republikeinen is voorlopig nog geen echt duidelijke kandidaat komen bovendrijven. Wat de Democraten betreft, kijken pers en publiek naar Hillary Clinton, tot de verkiezingen van vorig jaar minister van Buitenlandse Zaken onder Barack Obama.

Clinton, die een politieke functie in de nieuwe regering van Obama niet meer zag zitten, laat zelf in het midden of ze zich kandidaat  stelt. Toch gaan analisten er algemeen van uit dat ze een gooi zal doen naar het Witte Huis. Ook de media surfen mee op de Clinton-golf. CNN kondigde onlangs plannen aan voor een documentairefilm over het leven en de carrière van Clinton, die ook in de bioscoop te zien zal zijn. Los daarvan werkt NBC aan een vier uur durende miniserie.

De Republikeinen zijn niet opgezet met die plannen omdat de zenders met die producties "duidelijk hun politieke voorkeur laten blijken." Eerder had het Republikeins Nationaal Comité CNN en NBC een brief gestuurd. "Als Amerikaans bedrijf hebben jullie elk recht om de programma's van jullie keuze uit te zenden. Maar als Amerikaanse burgers begrijpen jullie allicht ook wel waarom velen zo verbaasd zijn over jullie acties. Die lijken op een nauwelijks verhulde poging van een groot netwerk om gewicht in de schaal te leggen voor de presidentsverkiezingen van 2016", schrijven ze.

"Niet samenwerken met partijdige zenders"

De kwestie kwam ook ter sprake op een driedaags congres in Boston, waar de Republikeinse partij onder de noemer "Making it happen" de strategie voor de presidentiële verkiezingscampagne voor 2016 onder de loep nam. Het Republikeins Nationaal Comité heeft er unaniem een resolutie aangenomen die stelt dat de Republikeinen niet zullen meewerken aan de verkiezingsdebatten op de twee betrokken zenders als ze effectief doorgaan met hun plannen.

"Als CNN en NBC doorzetten met deze en andere programma's, zal het Republikeins Nationaal Comité niet met hen samenwerken rond de debatten tijdens de presidentiële primaries", luidt het in de resolutie. "De producties zijn weinig meer dan uitgebreide commercials voor Hillary Clinton, politieke advertenties die gemaskeerd zijn als onschuldige ontspanning."

"CNN en NBC hebben duidelijk favoritisme getoond", schrijft Reince Priebus (kleine foto), voorzitter van het comité, in zijn blog over het congres. "Ik ben trots dat we verenigd besloten hebben een resolutie aan te nemen om niet samen te werken met deze partijdige zenders die miljoenen willen spenderen om Hillary Clinton in de schijnwerpers te zetten."

The Associated Press2012

CNN: "Jammer dat ze niet wachten met hun oordeel"

CNN vindt het jammer dat de Republikeinen dreigen met een boycot. "We hadden hen gevraagd om te wachten tot het programma in première ging en dan pas een oordeel te vellen. Jammer genoeg is het Republikeinse Nationale Comité daar niet op ingegaan", luidt het in een mededeling.