VN bevrijdt kindsoldaten in zuiden van Congo

In de zuidelijke provincie Katanga hebben VN-blauwhelmen 82 kinderen bevrijd die ontvoerd waren door de militie van Mai Mai Bataka Katanga. De meeste kinderen zijn teruggebracht naar hun familie.
AP2012

De kinderen -onder hen 13 meisjes en sommigen minder dan acht jaar oud- waren de voorbije maanden ontvoerd door de militie van de Mai Mai Bakata Katanga. Die groep is vooral actief in het zuidoosten van de provincie Katanga.

De kinderen konden nu worden bevrijd door militairen van de VN-vredesmacht Monusco. De meesten onder hen zijn intussen teruggebracht naar hun familie. Sinds begin dit jaar zijn er al 163 kinderen bevrijd uit de handen van de militie.

De VN vindt het rekruteren van kinderen door milities onaanvaardbaar. Als het gaat om mensen van minder dan 15 jaar, kan die ontvoering beschouwd worden als een oorlogsmisdaad. De VN wil de betrokkenen op die gronden vervolgen.

In Katanga is het de voorbije maanden opnieuw erg onrustig. Velen klagen het verschil in welvaart aan tussen het verarmde noorden en het zuiden van de provincie waar veel mijnbedrijven actief zijn.