"Echt waar, Obama heeft een grote stok!"

Vrijdag zal het vijf jaar geleden zijn dat de wereld kennismaakte met een zekere Joe Biden. Op 23 augustus 2008 liet Barack Obama immers officieel weten Biden als zijn running mate gekozen te hebben voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En al snel werd duidelijk dat er met deze Democratische politicus mocht gelachen worden. Wij maakten een selectie van de grappigste en opmerkelijkste uitspraken van deze "guitige opa".
AP2013

1. Tijdens zijn aanvaardingsspeech werd het Biden blijkbaar even zwart voor de ogen, toen hij de naam van Obama "vergat": "Hij is de man die ik vol trots mijn vriend mag noemen. De man die de volgende president van de VS zal zijn: Barack America!" Volgens nieuwsmedia "a slip of the tongue", al was niet iedereen daarvan overtuigd. Biden zou immers hebben willen duidelijk maken dat Obama "Amerikaans" genoeg is om het tot president te schoppen.

2. Tijdens een ontmoeting met de Ierse premier Brian Cowen in maart 2010 in Washington zei Biden: "Zijn moeder leefde een tiental jaar in Long Island. God hebbe haar ziel. En ook al...wacht... je moeder leeft, eh, je moeder leeft nog. Je vader is gestorven. God bless her soul!" Cowen kon er hartelijk om lachen.

3. "Ik heb ook gehoord dat senator Chuck Graham hier aanwezig is. Chuck, ga rechtstaan, Chuck. Toon je aan het publiek. Oei, wat zeg ik hier allemaal? Je doet iedereen anders hier in de zaal opstaan. Sta op voor Chuck!" Biden reageerde iets te enthousiast toen hij de senator uit Missouri tijdens een speech in september 2008 zag. Graham zit immers in een rolstoel. Biden verontschuldigde zich met: "Je ziet dat ik een nieuweling ben."

4. Als Amerikanen het ergens moeilijk meehebben tijdens een tv-uitzending, dan is dat ongetwijfeld het F-woord. Toch sprak Biden bij de ondertekening van het wetsontwerp over de hervorming van de ziekteverzekering in maart 2010, de gevleugelde woorden: "This is a big fucking deal." Obama leek er op het moment zelf weinig door gecharmeerd.

5. De verwijzing naar een quote van ex-president Theodore Roosevelt ("Speak softly and carry a big stick") liep enigszins fout af toen Biden hem gebruikte in april 2012: “Ik beloof het u, de president heeft een lange stok. Dat beloof ik u.” Voor het lachende publiek was duidelijk welke "stok" hij bedoelde.

6. Tijdens een bijeenkomst in Ohio in oktober 2008 wilde Biden duidelijk maken dat de uitweg uit de economische crisis het aanzwengelen van de werkgelegenheid is, al deed hij dat vrij knullig: "Het antwoord is een drieletterwoord: jobs. J-O-B-S! Jobs."

lees ook