"Horecazaken staan steeds langer te koop of te huur"

Horecaondernemers die hun zaak willen verkopen of verhuren, moeten steeds langer wachten op kandidaat-overnemers of zien zich steeds vaker gedwongen hun vraagprijs te verlagen. Dat zegt HoReCa Vlaanderen in De Zondag.

"Het aanbod is groter dan de vraag", zegt Gerrit Budts, woordvoerder van HoReCa Vlaanderen. Volgens hem heeft dat te maken met het huidige economische klimaat, maar is er ook een onduidelijke toekomst voor horecaondernemers. "De geregistreerde kassa wordt ingevoerd en heel wat ondernemers verkopen hun zaak omdat ze heel die aanpassing niet willen meemaken. Daardoor kijken veel investeerders de kat uit de boom", zegt Budts.

Ook veroorzaken de huurprijzen problemen. "De huurprijzen blijven hoog of stijgen zelfs, terwijl de omzet voor veel horecaondernemers gelijk gebleven of gedaald is. Een laatste pijnpunt zijn de banken die tegenwoordig zeer moeilijk doen om leningen toe te staan. Al die factoren samen creëren een onevenwicht."