"Overheid doet weinig of niets om gemoederen te bedaren"

In de Egyptische hoofdstad Caïro is het vannacht relatief rustig gebleven, na de bestorming en ontruiming van de Al Fatah-moskee aan het Ramsesplein. In een tiental andere grote steden kwam het vannacht echter tot regelrechte gevechten. In de havenstad Alexandrië zouden daarbij ook doden en gewonden gevallen zijn.
AP2013

Woensdag begon het leger met het ontbinden van de kampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Mursi. Het geweld werd daarbij niet geschuwd. Officieel vielen er meer dan 600 doden. Vrijdag vielen nog eens bijna 200 doden op de zogenoemde "Dag van Woede", waartoe de Moslimbroederschap opgeroepen had.

Sinds woensdag is de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. In de hoofdstad Caïro is het vannacht relatief rustig gebleven, in andere steden kwamen wel mensen op straat. "De rust in Caïro heeft natuurlijk te maken met dat uitgaansverbod, maar Egypte wordt vanmorgen wakker als een land dat meer dan ooit verdeeld is", zegt VRT-radiocollega Jens Franssen in Caïro. "Gisteren was er die ontruiming van de Al Fatah-moskee, maar ook kerken van koptische christenen worden aangevallen. En de overheid doet weinig tot niets om de gemoederen te bedaren."

In andere steden ging het er ondanks de avondklok wel hevig aan toe. De staatstelevisie toonde beelden van protesten in onder meer Alexandrië, de tweede stad van Egypte, Helwan en Minya.

"Autoriteiten slaan een heel gevaarlijke weg in"

Het Egyptische leger, de huidige machthebbers in Egypte sinds het afzetten van president Mohammed Mursi, lijkt vastbesloten om de weerstand van de Moslimbroeders te breken. Sinds woensdag zijn zeker 1.000 Moslimbroeders opgepakt. Het staatsagentschap MENA deelde gisteravond mee dat 250 aanhangers vervolgd zullen worden voor moord, poging tot moord en terrorisme. De autoriteiten willen ook zo snel mogelijk juridische stappen ondernemen om de Moslimbroederschap te verbieden.

"De autoriteiten hebben het over terrorisme, islamistische groeperingen en Al Qaeda. Ze brandmerken hun politieke tegenstanders echt. Het is een gevaarlijke weg die ze daarmee inslaan, want de tienduizenden mensen die op straat gekomen zijn, zijn voor het merendeel doodgewone Egyptenaren", zegt Jens Franssen. "Daar zitten heel veel gewone mensen tussen, als je hen begint te bestempelen als terroristen, dan duw je ze allemaal in een heel gevaarlijke hoek."

"Je kan een organisatie als de Moslimbroederschap wel gaan ontbinden, maar daarmee neem je de onvrede bij de mensen niet weg. De Moslimbroederschap heeft miljoenen aanhangers. Daar zitten tienduizenden jonge, ongeletterde mannen die eigenlijk op dit moment geen werk hebben. Als die mensen ondergronds gaan, dan creëer je een erg explosieve cocktail."

Franssen merkt ook dat men zich stilaan tegen de buitenlandse media begint te keren. De interim-regering beschuldigde hen gisteren van foutieve berichtgeving en manipulatie. "Je merkt dat ze die liever kwijt zijn dan rijk."