Europa "herbekijkt snel relatie met Egypte"

De Europese Unie is "bijzonder verontrust" door de escalatie van het geweld in Egypte. "De komende dagen zullen we onze relatie met Egypte opnieuw bekijken en maatregelen treffen," zo zeggen Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso in een gezamenlijke verklaring.
AP2013
Ontruiming van het Ramsesplein aan de Al Fatah-moskee

Van Rompuy en Barroso tonen zich "zeer verontrust" door de recente ontwikkelingen in Egypte, meer bepaald door het geweld van de laatste dagen. Een verdere escalatie van het bloedvergieten moet vermeden worden omdat dat "onvoorspelbare gevolgen voor Egypte en voor de regio" kan hebben.

Europa heeft de voorbije twee jaar Egypte gesteund in zijn weg naar democratie. "We hebben de Egyptische leiders en de nieuwe politieke krachten regelmatig ontmoet en hen actief geëngageerd."

"We betreuren ten zeerste dat internationale inspanningen en voorstellen om bruggen te bouwen en een inclusief politiek proces te vestigen, naast zich neer werden gelegd. In de plaats daarvan werd de weg van het geweld gevolgd. Die weg zal nergens naartoe leiden. Het is van cruciaal belang dat het geweld onmiddellijk stopt."

Er is geen ander alternatief dan de dialoog, zeggen Van Rompuy en Barroso. "De roep om democratie en fundamentele rechten kan niet genegeerd worden, en nog minder weggewassen in bloed. We wijzen op de verantwoordelijkheid van de interim-regering en van het leger om de confrontaties te beëindigen. Het geweld en het doden van de voorbije dagen kan niet worden gerechtvaardigd noch toegestaan. Mensenrechten moeten worden gerespecteerd. Politieke gevangenen moeten vrijgelaten worden."

Beide leiders roepen alle politieke krachten in Egypte op zich opnieuw te engageren voor de democratische toekomst van het land, in een proces dat leidt naar vervoegde verkiezingen en een verkozen regering. Dat was ook de belofte van de vorige interim-regering toen ze aan de macht kwam. Het Egyptische leger moet dat politieke proces respecteren en steunen."

De Europese Unie blijft sterk betrokken bij inspanningen om een einde te maken aan het geweld en de politieke dialoog te hervatten. Europa zal in het licht daarvan de komende dagen zijn relaties met Egypte opnieuw bekijken en maatregelen nemen die erop gericht zijn die doelen te bereiken, luidt het. De ministers van Buitenlandse Zaken komen naar alle verwachtingen morgen al in spoedzitting bijeen.

"Uiterste terughoudendheid"

Eerder heeft ook Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zijn bezorgdheid geuit over het toenemende geweld. In een verklaring veroordeelt hij de aanvallen op kerken, ziekenhuizen en openbare instellingen. "Dat is onaanvaardbaar."

Hij roept iedereen op tot uiterste terughoudendheid, om een verdere escalatie tegen te gaan. De regering en politieke leiders moeten een geloofwaardig plan opstellen om het geweld in te dammen en het politieke proces nieuw leven te geven.

"Het voorkomen van het verlies van nog meer mensenlevens moet de grootste prioriteit van de Egyptenaren zijn op dit gevaarlijke moment", klinkt het.