Kraken van parkeermeters levert 210.000 dollar op

In Buffalo, New York, is een man veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij voor in totaal 210.000 dollar aan dollarkwartjes uit parkeermeters heeft gestolen. De 58-jarige man werkte als technicus bij de stadsdiensten en stond in voor het onderhoud van de parkeermeters.
De man saboteerde 8 jaar lang de parkeermeters in Buffalo (beelden bewakingscamera)..

Van 2003 tot 2011 spendeerde James Bagarozzo (58) de eerste helft van elke werkdag aan zijn illegale activiteit. In plaats van machines te herstellen, maakte hij ze stuk, zodat hij makkelijk met zijn handen aan de kwartjes kon geraken. Volgens de aanklagers werkte de man per dag gemiddeld 70 tot 75 parkeermeters af.

De man kon 8 jaar lang ongemerkt doorgaan met de sabotage. In al die tijd heeft hij naar schatting 840.000 kwartjes (muntstukken van 25 dollarcent, nvr) gestolen, wat dus neerkomt op een buit van 210.000 dollar (en een gewicht van 4.760 kilogram aan kwartjes). Bagarozzo pakte de kwartjes nauwgezet in in rolletjes en stak ze in een kistje dat bestemd is om munten te bewaren, om ze dan tijdens zijn lunchpauze te gaan inwisselen bij de bank.

Een collega van Bagarozzo kwam uit op diens praktijken en begon zelf ook met het saboteren van parkeermeters. In 5 jaar tijd zou hij 15.000 dollar aan kwartjes hebben gestolen.

"Equivalent van een grote bankoverval"

De diefstallen kwamen aan het licht in 2011, toen het hoofd van de parkeercommissie van de stad opmerkte dat de nieuwe, computergestuurde parkeermeters veel meer geld opbrachten dan de oude machines, waar nog gewoon kwartjes in gegooid moesten worden.

Bij de arrestatie van Bagarozzo vonden de speurders 40.000 dollar aan cash verstopt in het plafond van zijn slaapkamer; 4.100 dollar in een kast en 3.000 dollar in zakken en dozen doorheen zijn huis. "Wat begon als de diefstal van kleine centjes, was op het einde uitgegroeid tot het equivalent van een grote bankoverval", zei William Hochul, de openbare aanklager.

Bagarozzo excuseerde zich op de zitting en zei dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn daden op zich neemt. "Ik zit helemaal aan de grond en ik heb mijn familie en vrienden in de ogen moeten kijken", zei hij.

De man verklaarde aan de rechter dat hij in 2003 begon met stelen omdat hij een darmziekte heeft en dacht dat hij niet lang meer te leven zou hebben. Hij wilde geld opzijzetten om zijn hypotheek te kunnen afbetalen en zijn kinderen te kunnen laten studeren. Hij heeft echter ook een groot deel van zijn buit vergokt in casino's.

lees ook