Leider van berucht drugskartel in de boeien

In Mexico is de leider van een belangrijk en berucht drugskartel opgepakt. Mario Armando Ramírez Treviño, bijgenaamd "El Pelón", is de leider van het Golf-kartel. Hij werd gevat tijdens een gezamenlijke operatie van het leger en de marine in het noordoosten van het land.

Het Golfkartel is een van de oudste misdaadsyndicaten van Mexico, dat zich vooral bezighoudt met de smokkel van marihuana en cocaïne. Het staat synoniem voor drugs en geweld in het noorden van het land, in het grensgebied met de Verenigde Staten.

Ramírez Treviño was eerder de persoonlijke beveiliger van een van de leiders van het Golfkartel en wist zo hogerop te klimmen. Na de arrestatie van de toenmalige leider Jorge Eduardo Costilla in september 2012 en de daaropvolgende interne machtsstrijd, nam Ramírez Treviño de leiding van het Golfkartel over. Hij had verschillende schuilnamen, "El Pelón" of "X20".

Ramírez Treviño was een van de meest gezochte mannen van het land. Het Amerikaanse agentschap DEA (Drug Enforcement Administration) had 5 miljard dollar uitgeloofd voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden en ook de Mexicaanse autoriteiten hadden een niet onaanzienlijke som op zijn hoofd geplakt. Het Mexicaanse leger en de marine wisten hem uiteindelijk te vatten in Rio Bravo, de noordelijke staat Tamaulipas.

Veel details over de arrestatie van Ramírez Treviño zijn nog niet bekend. De Mexicaanse autoriteiten zouden later vandaag nog meer uitleg geven.

Mexico levert al jaren strijd tegen de drugskartels. Het is al de tweede grote "vangst" in korte tijd. Vorige maand nog werd Miguel Angel Trevino Morales, de leider van Los Zetas, opgepakt. Los Zetas is het grootste drugskartel van het land, ontstaan als een afsplitsing van het Golfkartel.