Noord-Korea gaat akkoord met familiereünies met zuiden

Noord-Korea heeft een voorstel van Zuid-Korea goedgekeurd om families te laten bijeenkomen die sinds de oorlog van de jaren 50 gescheiden leven. Dat maakt de staatszender KCNA bekend. Het akkoord is een belangrijke stap in de onderhandelingen.
AP2010
Een Zuid-Koreaan kust zijn oudere, Noord-Koreaanse broer (2010).

Eind vorig jaar en ook dit voorjaar zaten Noord- en Zuid-Korea maandenlang op ramkoers. Noord-Korea rolde met de spierballen door een kernproef en rakettentesten, Zuid-Korea zette door met legeroefeningen met de Amerikanen. Aan beide zijden klonk gespierde taal.

Maar intussen komt er stilaan lichte dooi in de relaties. Vorige week gingen beide landen akkoord om de industriële zone Kaesong, waar 50.000 Noord-Koreanen werken, opnieuw op te starten. Pyongyang had in april zijn werknemers teruggetrokken uit woede over sancties van de VN.

Nu deelt Noord-Korea mee dat het gescheiden families zal toelaten om elkaar te ontmoeten. Het gaat om families die uit elkaar getrokken zijn in de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953. De laatste reeks van zo'n reünies vond plaats in 2010. Het zijn altijd heftige emotionele taferelen. Het voorstel van de familiereünies kwam van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.