Officiële dodental in Egypte loopt op tot 888

In Egypte zijn bij de gevechten tussen het leger en de aanhangers van de afgezette president Mursi gisteren 79 doden gevallen. Dat zegt de regering. Het officiële dodental van de afgelopen vier dagen van onderdrukt protest komt daarmee op 888.

Het geweld begon vorige woensdag toen het leger twee kampen waar de aanhangers van Mursi zich hadden verzameld met de grove borstel opbrak. Daarbij vielen volgens officiële bronnen enkele honderden doden, volgens de Moslimbroeders enkele duizenden.

Ook bij de confrontaties tussen de betogende Moslimbroeders en de ordestrijdkrachten vielen de volgende dagen tientallen doden, niet alleen in de hoofdstad Caïro, maar ook elders in het land.

Vandaag bleef het vrij rustig in de grote steden in Egypte. Er zijn nergens grote incidenten gemeld en er heerst een gespannen rust. De militairen lijken zowat overal stevig de controle te behouden. De Moslimbroeders hadden eerder opgeroepen tot protestmarsen vandaag, maar hebben die later afgeblazen "uit veiligheidsoverwegingen".

Een andere maatregel die kan bijdragen tot het herstel van de rust is het verbod op anti-islamistische wijkmilities. Die milities werden opgericht als verdediging tegen de aanhangers van de afgezette president Mursi, voornamelijk door gewapende jongeren. Ze viseerden regelmatig mannen met baarden en gesluierde vrouwen.
De milities dreigden het recht van de sterkste in te voeren in het diep verdeelde land, maar worden nu buiten de wet gesteld.

AP2013

"Er is plaats voor iedereen in Egypte"

De Egyptische sterke man generaal Abdel Fatah al-Sissi zegt dat er in zijn land plaats is voor iedereen, dus ook voor islamisten. Toch waarschuwt hij dat het leger niet zal toelaten dat die het land verwoesten.

Generaal Abdel Fatah al-Sissi is minister van Defensie en stafchef in Egypte en wordt beschouwd als de echte machthebber achter het overgangsbewind dat begin juli de moslimpresident Mursi aan de kant heeft geschoven.

In een mededeling zegt hij dat het leger niet van plan is om de macht te grijpen in het land, maar wel de "wil van het volk" wil uitdragen. De militairen zullen echter niet toelaten dat het land vernietigd wordt en dat de bevolking geterroriseerd wordt, aldus Sissi. Ook zal het leger volgens hem geen verder geweld tolereren,  een duidelijke waarschuwing aan de Moslimbroeders.

Wel houdt de legertop vast aan het overgangsprogramma dat de interim-regering heeft opgesteld en nodigt Sissi de islamistische groeperingen uit om deel te nemen aan dat proces. "Er is plaats voor iedereen in Egypte", aldus Sissi. Volgens dat traject moet er volgend jaar een nieuwe grondwet worden goedgekeurd en moeten er presidents- en parlementsverkiezingen gehouden worden.

PLO schaart zich achter het Egyptische leger

Opvallend vandaag is de steunbetuiging die het Egyptische leger vandaag kreeg van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Op een persconferentie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zei Abed Rabbo, een topman van de PLO, dat hij "niet twijfelt aan de overwinning van het Egyptische leger en het volk tegen het terrorisme".

Eerder had de Saudische koning Abdullah al een gelijkaardige steunbetuiging aan het Egyptische leger uitgesproken. Dat de PLO zich achter het Egyptische leger schaart, is misschien niet zo verrassend, maar wel dat dat zo openlijk gebeurt.

De Palestijnse moslimgroep Hamas die de Gazastrook controleert, had zich eerder achter de Moslimbroederschap geschaard. Hamas komt voort uit de Palestijnse tak van de Egyptische moslimbeweging en is een rivaal van de PLO voor de macht bij de Palestijnen.