Onderzoek naar nepotisme JP Morgan in Hongkong

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een onderzoek gestart naar mogelijk gesjoemel van de grootbank JP Morgan Chase in Hongkong en China. Vooral de relaties met invloedrijke Chinese families worden onderzocht.
A20122012

Volgens The New York Times en The Wall Street Journal is de SEC (Securities and Exchange Commission) een onderzoek begonnen naar de praktijken van JP Morgan Chase in Hongkong.

Volgens die kranten heeft de Amerikaanse grootbank in Hongkong verdacht veel mensen in dienst genomen die nauwe familiebanden hebben met topfiguren van bedrijven waar JP Morgan zaken mee doet.

Zo nam JP Morgan onder meer de zoon van de topman van China Everbright Group en de dochter van een topfiguur van China Railway Group in dienst, telkens ging het om een erg lucratieve baan.

Toeval of niet, maar JP Morgan kon daarop meeprofiteren van de beursgang van China Railway Group en kreeg erg winstgevende deals van het financiële conglomeraat Everbright. Volgens de bank is er niets aan de hand en is er geen verband tussen de aanwervingen en de contracten die JP Morgan kreeg.

"Guanxi", Chinees voor "netwerken" of "relaties", zowel zakelijk als persoonlijk is een erg belangrijk gegeven in de Chinese maatschappij en ook elders in het Verre Oosten. Het gaat vaak om studiegenoten, collega's of ex-collega's, zakenpartners, ambtenaren en dergelijke die elkaar kennen en desnoods ondersteunen.

Op zich is met die solidariteit niets mis mee, maar in China en Hongkong leidt dat erg vaak tot vriendjespolitiek, nepotisme en corruptie en in het erg corrupte China heeft die term dan ook een negatieve bijklank gekregen. Overigens is dat niet typisch Chinees, want in de Anglo-Saksische wereld bestaat de term "Old Boys Network", wat ongeveer hetzelfde is.