Spaanse vissers protesteren bij Gibraltar

Spaanse vissers hebben geprotesteerd tegen de plannen van de Britse autoriteiten in het opnieuw opgeflakkerde conflict rond Gibraltar. Begeleid door schepen van de Guardia Civil voeren meer dan 50 Spaanse vissers met hun kotters naar visgronden waar Gibraltar aanspraak op maakt.
MARCOS MORENO

De regering in het Britse overzeese gebied had daar eind juli meer dan 70 betonblokken in zee laten kieperen om te verhinderen dat de Spanjaarden sleepnetten zouden kunnen uitgooien. Spanje verstrengde daarop de controle aan de grensovergang naar Gibraltar.

Verschillende Britse patrouilleboten belemmerden de vissers de omstreden vangstzone te bereiken, aldus het Spaanse persbureau EFE. De bemanningen van de Spaanse en Britse schepen slingerden scheldwoorden naar elkaars hoofd. Tot agressieve incidenten kwam het echter niet.

De Britse premier David Cameron heeft de Europese Unie gevraagd zo snel mogelijk waarnemers naar Gibraltar te sturen. Pogingen op het conflict op diplomatieke manier te regelen zijn tot nu toe mislukt. De rots aan de zuidpunt van het Iberisch schiereiland behoort sinds 300 jaar tot Groot-Brittannië, maar wordt door Spanje geclaimd.

MARCOS MORENO