Tienduizenden Syriërs vluchten naar Noord-Irak in enkele dagen tijd

De voorbije dagen is een enorme vluchtelingenstroom vanuit Syrië naar het noorden van Irak op gang gekomen. Hulporganisaties luiden de alarmklok.

Sinds donderdag komt er blijkbaar geen einde aan de stroom van Syriërs die de grens met het noorden van Irak oversteken. Donderdag zouden er 7.000 vluchtelingen geweest zijn, gisteren werden er nog eens 10.000 anderen geteld.

Aanleiding is deze keer niet het regime van president Bashar al-Assad, maar wel de "oorlog binnen de oorlog" tussen Syrische Koerden en islamitische extremisten van het Nusra-front.

Veel vluchtelingen zijn dan ook Syrische Koerden die zich veiliger voelen bij hun volksgenoten in het noorden van Irak dan in Turkije. Bovendien is het in Iraaks-Koerdistan -in tegenstelling tot de rest van Irak- vrij rustig en veilig. Ook is er sinds kort een nieuwe pontonbrug over de rivier de Tigris.

De Koerdische regionale overheid van Noord-Irak en de lokale en internationale hulporganisaties hebben de handen vol met deze onverwachte toestroom van vluchtelingen. Er worden in allerijl kampen opgericht, maar er is snel meer hulp nodig. 

Zowat 10% van de Syriërs zijn Koerden en zij wonen vooral in het noordoosten van het land. De Iraakse Koerden hebben eerder gedreigd dat zij niet zullen toelaten dat hun volksgenoten in Syrië het slachtoffer worden van geweld of repressie.

AP2012

C-inspecteurs van de VN in Damascus

In de Syrische hoofdstad Damascus is vandaag een team van 20 inspecteurs van de Verenigde Naties aangekomen. Die moeten onderzoeken of er effectief chemische wapens zijn gebruikt bij de burgeroorlog in Syrië.

De voorbije maanden hebben zowel het Syrische regime als de rebellengroepen elkaar beschuldigd van het gebruik van gif- en zenuwgas en journalisten hebben ook overtuigende beelden daarvan gefilmd, maar echt onderzoek is er tot nu toe niet geweest.

Syrië bezit een grote hoeveelheid aan chemische wapens, maar het regime ontkent tot nu toe dat het die heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Na maanden van internationale druk heeft het regime in Damascus nu toegestemd in een beperkt onderzoek van drie gebieden rond de noordelijke stad Aleppo.

AP2012