Zeldzame jaguarbeeldjes van de Maya's ontdekt

In El Salvador hebben wetenschappers de restanten ontdekt van vijf of zes jaguarbeeldjes uit de tijd van de Maya's. Dat heeft het ministerie van Cultuur meegedeeld. De jaguar werd vereerd door de Maya's en was zelfs een van hun belangrijkste godheden.

De ontdekking gebeurde in het archeologisch park van Cihuatán, op het grondgebeid van Aguilares ten noorden van de hoofdstad San Salvador. De ontdekking omvat ongeveer 160 deeltjes die samen toebehoren aan 5 of 6 figuurtjes.

In 1929 werden voor het laatst gelijkaardige figuurtjes opgegraven. Cihuatán beleefde zijn bloeiperiode tussen het jaar 1000 en 1200 na Christus. De eerste inwoners waren afkomstig uit het midden van het huidige Mexico, dat ze na de ineenstorting van het daar gevestigde Mayarijk hadden verlaten.

Cihuatán betekent in de Nahuatl-taal "plaats naast de vrouw". De site is archeologisch al bijzonder waardevol gebleken voor overblijfselen van de Maya's. Er zijn ook restanten van twee speelvelden voor balspelen gevonden. De site werd echter deels vernield toen de gemeente er wat onoordeelkundig nieuwe woningen liet optrekken. Dat veroorzaakte een schandaal in het land. 

Meest gelezen