Japan verhoogt alarmniveau bij Fukushima na lek

Japan heeft het alarmniveau rond de kerncentrale van Fukushima verhoogd naar categorie drie op de internationale INES-schaal, wat staat voor "een ernstig incident".
Uit dit kraantje lekte 300.000 liter radioactief water.

Gisteren raakte bekend dat er liefst 300.000 liter radioactief water is gelekt uit een opslagtank. Een groot deel daarvan is in de bodem getrokken. Tepco, de uitbater van de kerncentrales, zegt dat het niet weet hoe het lek ontstaan is.

Het is voor het eerst sinds de ramp in 2011, na een aardbeving en een tsunami, dat Japan de INES-schaal voor nucleaire problemen heeft ingeroepen. Het gaat nu om "een ernstig incident" op die schaal. Het alarmniveau is opgetrokken van één naar drie.

In de buurt van het lek is een enorm hoog stralingsniveau vastgesteld: in een uur tijd was de waarde 5 keer zo hoog als de waarde die toegelaten is voor werknemers van kerncentrales op een volledig jaar.

China maakt zich intussen boos en zegt "geschokt" te zijn. "Japan moet werk maken van doeltreffende maatregelen om een einde te maken aan de negatieve gevolgen van de nasleep van het ongeval."

Meest gelezen