48 urenstaking bij Tessenderlo Chemie in Ham

Bij Tessenderlo Chemie in Ham is een 48 urenstaking aan de gang. De vakbonden hebben om 22 uur vanavond het werk neergelegd uit protest tegen een geplande herstructurering. 170 banen zijn daardoor bedreigd. Volgens de vakbonden heerst er in het bedrijf ook al enkele maanden veel ongenoegen over de arbeidsomstandigheden.
archief

De vakbondsactie is ingegeven door vrees voor de veiligheid, zo zeggen de vakbonden. "De productie wordt op zo'n hoog niveau gezet dat de arbeidsomstandigheden niet veilig noch gezond meer zijn", luidt het.

"De afgelopen 50 werkdagen was er een productievermindering, waardoor de veiligheid in positieve zin is geëvolueerd", aldus Rob Urbain (ABVV). "Er heeft zich in die periode geen enkel arbeidsongeval voorgedaan, en dat in tegenstelling tot de eerste 6 maanden van dit jaar. Als er nu, zonder enig overleg met de bonden terug naar een hoger volume wordt geschakeld, is de veiligheid en de gezondheid van het personeel niet gegarandeerd. Er treedt dan namelijk gasvorming op in de productiehal. Vandaar onze beslissing om voor 48 uur te staken."

"Veiligheid is drogreden"

De directie van Tessenderlo Chemie is niet te spreken over het argument van de vakbonden. "We hebben er de afgelopen maanden samen met de bonden heel intensief aan gewerkt. De veiligheid staat bij ons altijd voorop."

Na de aankondiging van de intentie om 170 banen te schrappen, zijn de vakbonden met prikacties gestart. "Hun protest heeft dus te maken met de herstructurering die op til is", stelt woordvoerster Kathleen Iwens. "Die acties hebben ons de afgelopen weken al drie miljoen euro gekost. Ze staan in contrast met onze vurige wens om vooruit te kijken en deze fabriek een mooie toekomst te geven. Het is door de vraag van onze klanten dat we het productievolume opnieuw willen verhogen tot een normaal niveau. Dit is dus niet exceptioneel."

"We zullen de veiligheid altijd vooropstellen", aldus nog Iwens. "De afgelopen maanden hebben we hier trouwens intensief met de sociale partners over gepraat. Alle aangehaalde puntjes, hoe klein ook, zijn aangepakt en gecommuniceerd aan het hele personeel. Het is niet serieus om dan de veiligheid in vraag te stellen. We hebben trouwens toegezegd om nog eens 5 miljoen extra in veiligheid te investeren. We kunnen ons dan ook niet van de indruk ontdoen dat deze staking louter met de herstructurering te maken heeft."