"4G nog steeds teleurstellend"

De consumentenorganisatie Test-Aankoop besluit uit een grootschalig onderzoek dat 4G, de nieuwe verbinding voor supersnel mobiel internet, "maar langzaam van de grond komt en zeer beperkt blijft". Anderzijds zijn de bestaande netwerken voor mobiel internet "aanzienlijk verbeterd".

4G, dat een verbetering moet vormen op het bestaande 3G-netwerk, komt langzaam van de grond in België. Té langzaam, vindt Test-Aankoop. Momenteel beschikt enkel Proximus over zendmasten die signalen via 4G uitzenden, andere operatoren zoals Base en Mobistar nog niet.

Bovendien bleek 4G tijdens een test enkel beschikbaar in het centrum van enkele steden, maar niet in de rand: Antwerpen, Bergen, Brugge, Charleroi, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Namen en Oostende.

In Brussel wordt aan een 4G-netwerk gewerkt. Door de strenge stralingsnormen heeft dat heel wat vertraging opgelopen, maar er is een politiek compromis gevonden en er is nu een oplossing in de maak. Begin 2014 moet 4G er beschikbaar zijn, maar voorlopig zet enkel Belgacom de stap.

Waar er momenteel 4G bestaat, was Test-Aankoop zeer tevreden over de surfsnelheid. Op bepaalde plaatsen lag die tot 6 keer hoger dan met 3G, concludeert de organisatie. "Het verschil zit hem vooral in de dataverzending. Concreet is het daardoor mogelijk om veel comfortabeler videogesprekken in hoge definitie te voeren, onlinegames te spelen, grote bestanden te versturen en te ontvangen, foto's en video's te delen op sociaalnetwerksites enz.", klinkt het.

"Nog weinig plaatsen zonder verbinding"

Nog werk aan de winkel dus wat 4G betreft, maar in het algemeen is de kwaliteit van de klassieke netwerken de laatste jaren sterk verbeterd. Er zijn nog weinig plaatsen waar er geen verbinding mogelijk is.

En wat het debiet van de verbinding betreft, blijven de transmissiesnelheden stijgen. "Zo hebben Proximus en Base hun ontvangstsnelheid (download) ten opzichte van een jaar geleden verdubbeld. Bij Mobistar is de downloadsnelheid daarentegen verminderd. De verzendsnelheid (upload) is bij de drie operatoren gestegen: bij Base en Mobistar is die (bijna) verdubbeld en bij Proximus met 30 % toegenomen."

Test-Aankoop legde voor de test 1.600 km af met de auto en 730 km met de trein, en testte tijdens die verplaatsingen de kwaliteit van de verbinding bij Proximus, Mobistar en Base.