"Amerikaans Theater moet plaats worden voor jong talent"

De Ancienne Belgique (AB) heeft een businessplan klaar voor het Amerikaans Theater. Alle podiumkunsten moeten er terecht kunnen en niet alleen gevestigde waarden, maar ook jong talent moet er een plaats krijgen, zegt algemeen directeur van de AB Dirk De Clippeleir. De AB hoopt tegen eind dit jaar duidelijkheid te krijgen of de plannen kunnen doorgaan. Vanaf september gaat de AB ook structureel samenwerken met de buren van de Beursschouwburg.

Het Amerikaans Theater (AT) op de Heizel is een overblijfsel van de Expo van 1958 en heeft een zaal met 1.200 zitjes. Vorige zomer kreeg de AB van de Regie der Gebouwen een jaar de tijd om een businessplan voor de uitbating ervan op te stellen. Dat is nu af.

"Het is niet de bedoeling om van het AT een tweede AB te maken", zei De Clippeleir vandaag bij de nieuwe programmavoorstelling van de AB. "In onze visie is het AT een nieuwe cultuurplek voor Brussel waar alle podiumkunsten hun plaats vinden en waar vele cultuurhuizen samenwerken. Het AT zal er niet alleen zijn voor gevestigde waarden. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om er plaats te maken voor vernieuwing en jong artistiek talent."

Repetitielokalen, creatieplatformen en een demostudio moeten dat jong talent een plek geven om te experimenteren en te repeteren, aldus De Clippeleir. De AB gaat nu de verschillende overheden overtuigen van haar plannen. Tegen eind dit jaar moet het duidelijk zijn of die kunnen doorgaan. Om het AT in de aandacht te houden, organiseert de AB er op 20 en 21 september een reeks concerten, met onder meer BRNS en Wire.

Vanaf september gaat de AB ook structureel samenwerken met de buren van de Beursschouwburg. Ze gaan maandelijks concerten organiseren in de schouwburg, die door beide huizen zullen worden gepromoot. De AB wil daarmee nog maar inzetten op samenwerking tussen verschillende organisaties in Brussel.

De AB organiseert vanaf vandaag trouwens 5 middagen na elkaar Boterhammen in het Park in het Warandepark in Brussel, op de affiche staat vooral Vlaamse muziek, onder meer van De Nieuwe Snaar, Wigbert en Berlaen. 's Avonds is er op dezelfde locatie het festival Feeërien, dat vooral inzet op alternatieve muziek.