"Gruwelijke wapens inzetten blijft niet zonder gevolg"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een erg scherpe toespraak het Syrische regime beschuldigd van de chemische aanval van vorige week. "Obama is vastberaden de verantwoordelijken te straffen", zegt hij. De regering-Obama beschikt daarnaast over bijkomend bewijs.

"Wat we vorige week gezien hebben in Syrië zou de hele wereld moeten choqueren", zegt Kerry in een bevlogen toespraak. "Het afslachten van onschuldigen, van vrouwen en kinderen, is compleet onaanvaardbaar." Volgens de minister van Buitenlandse Zaken kunnen we dit niet negeren.

"Het aantal slachtoffers, hun symptomen en de eerste verklaringen van ngo's op het terrein tonen aan dat de gruwelijke beelden echt zijn." Kerry wijst met de beschuldigende vinger naar het Syrische regime. "We weten dat het regime er beschikt over dergelijke wapens en de mogelijkheden heeft om zo'n aanval uit te voeren."

De regering-Obama beschikt volgens hem over bijkomende informatie die ze de komende dagen zullen vrijgeven. "Het Syrische regime weigert samenwerking met de VN, tenzij om het proces te vertragen. Het regime heeft daarnaast de plaats van de chemische aanval gebombardeerd om bewijsmateriaal te verwijderen. Dit is niet het gedrag van een regime dat niets te verbergen heeft."

Kerry benadrukt dat president Barack Obama vastberaden is om de verantwoordelijken van de gifaanval te straffen. Het Witte Huis meldt dat het bewijs dat het Syrische regime achter de chemische aanval zit, onweerlegbaar is, maar dat het te vroeg is om te speculeren over eventueel ingrijpen. "De beslissing moet nog genomen worden in samenspraak met onze bondgenoten", klinkt het.

De Amerikanen lijken met de speech van Kerry en de reactie van het Witte Huis de oorlogsretoriek op te voeren en zwaaien net zoals bij de latere oorlog in Irak met "bijkomend bewijsmateriaal". Het feit dat de Britse premier David Cameron vervroegd terugkomt uit vakantie en het Britse parlement vervroegd bijeen laat komen, lijkt alvast te bevestigen dat een interventie ernstig overwogen wordt. De komende dagen wordt wellicht duidelijk of er militair ingegrepen wordt in Syrië en hoe die interventie er dan zou uitzien.