"Het Beest" ontspoort, zeker 5 doden

In het zuiden van Mexico is een goederentrein ontspoord. Er vielen daarbij zeker 5 doden en 22 gewonden. De trein, bijgenaamd "La Bestia" of "Het Beest" is bekend bij mensen die naar de Amerikaanse grens willen reizen om te emigreren. De crash is wellicht veroorzaakt door de diefstal van vijzen die de rails op hun plaats moeten houden.
AP2013

De hulpdiensten konden de plaats van de ramp, in de zuidelijke staat Tabasco, maar moeilijk bereiken omdat die zo afgelegen is. 8 van de 12 wagons kwamen op hun zij terecht.

"De trein is een begrip bij mensen uit Centraal-Amerika die plannen hebben om naar het noorden van Mexico te raken om vandaar te proberen om illegaal de VS binnen te raken," zei Cesar Burelo van de plaatselijke rampcoördinatie. Het gaat jaarlijks om duizenden vluchtelingen die vaak in hachelijke omstandigheden de treinreis aanvatten. Op deze trein waren naar schatting 250 gelukzoekers geklommen.

"Het aantal gewonden kan hoger liggen, omdat er veel mensen na de crash weggevlucht zijn", aldus nog Burelo. Het aantal gewonden loopt dan ook uiteen naargelang de bron, maar zeker is dat er bij de overlevenden verschillende mensen erg aan toe zijn. Mogelijk liggen er nog slachtoffers onder het wrak.

Ongeluk veroorzaakt door diefstal?

Volgens de minister van Openbare Veiligheid in Tabasco hadden dieven eerder metalen platen en vijzen gestolen die de sporen op hun plaats moeten houden. Mogelijk heeft dat het ongeluk veroorzaakt.

Er zijn evenwel meerdere factoren in het spel. Door zware regens was de bodem verzwakt op de plaats van het ongeluk. Tegelijk zou de goederentrein te zwaar geladen geweest zijn met schroot, waardoor hij wegzakte in de natte ondergrond.

AP2013