"Ik roep alle Franstaligen op om niet met N-VA samen te werken"

FDF-voorzitter Olivier Maingain roept alle Franstalige partijen op om een soort cordon rond de N-VA te vormen. "Zo zullen de Vlamingen zien dat een stem voor de N-VA nutteloos is", zegt hij op RTBF-radio.

Volgens Maingain praten de MR en de PS met gespleten tong over de N-VA. De FDF-voorzitter zegt dat de twee grootste partijen in Wallonië voor de schermen wel forse taal spreken, maar achter de schermen is volgens hem "een heuse paringsdans" aan de gang.

Maingain heeft het onder meer over de uitspraken van Waals minister-president Rudy Demotte, die vorige week een lans brak voor een Waals nationalisme en daarvoor bakken kritiek over zich heen kreeg.

"Maar de socialisten zijn niet de enigen die toenadering zoeken", zegt Maingain. Volgens hem gaat MR-vicepremier Didier Reynders nog af en toe dineren met N-VA-voorzitter Bart De Wever. In Le Soir noemt MR-voorzitter Charles Michel de vermeende toenadering tussen de MR en de N-VA alvast "onzin".

"Ik roep alle Franstalige partijen op om duidelijk te maken dat het zonder de N-VA zal zijn", zegt Maingain. Hij hoopt dat niemand na de verkiezingen van 2014 met de Vlaams-nationalisten zal onderhandelen. "Dan is het voor de Vlamingen duidelijk dat een stem voor de N-VA een nutteloze stem is."