"Interventie in Syrië zonder VN is schending recht"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov waarschuwt de westerse bondgenoten geen onbesuisde acties te ondernemen in Syrië. Intussen wijzen uitspraken uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Turkije steeds meer in de richting van militaire actie.

"Zij kunnen geen bewijzen voorleggen maar zij zeggen dat een 'rode lijn' is overschreden en dat men niet meer kan wachten met een interventie." Volgens Lavrov heeft het Westen geen bewijzen dat het Syrische regime achter de gifgasaanval van vorige week zit. Hij vindt dat de beschuldigingen eerst moeten worden onderzocht.

Een actie in Syrië zonder de toestemming van de Verenigde Naties vindt Lavrov "een enorme schending van het internationaal recht". Volgens Moskou is het een illusie te denken dat het vernielen van de Syrische militaire infrastructuur een eind zou maken aan de burgeroorlog in het land.

"Wij zijn niet van plan om met wie dan ook oorlog te gaan voeren", zegt Lavrov. Rusland is met andere woorden niet van plan een militair antwoord te geven op een eventuele invasie door het westen.

"Syrië zal geen marionet van het Westen worden"

De Syrische president Bashar al-Assad heeft de VS gewaarschuwd voor een militaire interventie in zijn land. "Dat zal op een mislukking uitdraaien, zoals in Vietnam."

Enigszins verrassend kwam gisteravond de melding dat het Syrische regime de inspecteurs van de Verenigde Naties zal toelaten in de buitenwijk van Damascus, waar vorige week honderden doden gevallen zouden zijn bij een aanval met gifgas.

Volgens waarnemers komt die toegeving van Assad er omdat de VS nadenkt over een militaire interventie in het conflict, dat al aan meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost.

Maar tegelijk laat Assad niet na om dreigende taal te spreken. "De verklaringen van politici in het Westen en in de Verenigde Staten zijn een belediging voor het gezond verstand", zegt Assad in de Russische krant Izvestia. "De VS zal falen zoals in alle voorgaande oorlogen sinds Vietnam. Syrië zal geen marionet van het Westen worden."

Interventie in de steigers?

Toch lijkt het erop dat er bij westerse mogendheden een consensus groeit om niet langer aan de kant te blijven staan. Zo heeft de VS boten verplaatst en ligt er nu een vloot op strategische plaatsen in de Middellandse Zee.

Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat er "in de komende dagen een gecoördineerde actie komt". Turkije laat dan weer weten dat het zich aansluit bij militaire actie in Syrië, "ook zonder consensus binnen de Verenigde Naties".

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft tegen de BBC gezegd dat een operatie in Syrië kan zonder de goedkeuring van de Verenigde Naties als er sprake is van "grote humanitaire nood". Premier David Cameron beëindigt zijn vakantie vervroegd om een kabinetsraad over Syrië voor te zitten.