Charles Michel wil belastingen met 5 miljard verlagen

MR-voorzitter Charles Michel wil vanaf 2014 de belastingen in ons land met 5 miljard euro verlagen. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. Hierdoor zouden tot 100.000 nieuwe jobs kunnen worden gecreëerd. Werknemers zouden maandelijks tot 200 euro netto meer verdienen.

"Een fiscale elektroshock" noemt Michel het. "Het studiecentrum van de MR heeft uitgerekend dat met een belastingverlaging van 5 miljard euro tot 100.000 nieuwe jobs kunnen worden gecreëerd", zegt hij in Le Soir.

Eerst en vooral wil hij de belastingen voor kmo's verlagen van 33,9% naar 23%. Bovendien wil hij de fiscaliteit ook radicaal vereenvoudigen.

Ten tweede wil hij de belastingen op arbeid naar beneden halen. "Het verschil tussen mensen met een uitkering en mensen die werken is te klein. Lagere belastingen op arbeid zijn nodig om aan deze werkloosheidsval te ontsnappen. Concreet willen we de schijf van belastingvrij inkomen met 200 euro verhogen. Ook de andere schijven willen we optrekken."

Ten slotte wil Michel ook de regels rond erfrecht en schenkingen veranderen.

De Franstalige politicus is ervan overtuigd dat een grotere koopkracht tot meer uitgaven en investeringen zal leiden. "Op termijn zal dit welvaart, werk en fiscale inkomsten opleveren. Het terugverdieneffect zal bovendien tot nog meer groei leiden."

Volgens Michel is 2014 het ideale jaar om de belastingen te verlagen. "Volgend jaar hebben we opnieuw controle over de openbare uitgaven. Het land is gestabiliseerd en dankzij structurele hervormingen inzake werkloosheid en pensioenen zijn de fundamenten opnieuw gezond. We kunnen een versnelling hoger schakelen."

Meest gelezen