Duits oorlogsvliegtuig duikt na 70 jaar op bij Charleroi

In Pont-à-Celles in de provincie Henegouwen zijn de 70 jaar oude restanten van een Duits oorlogsvliegtuig teruggevonden. In 1944 vond er een luchtgevecht plaats tussen een Brits en een Duits oorlogsvliegtuig, waarbij het Duitse vliegtuig het onderspit moest delven. Het team van archeoloog Nicolas Clinaz groef de restanten op.

Winnaar van het duel op 15 juni 1944 was Arthur Burbridge met een Mosquito van de Britse luchtmacht Royal Air Force. De drie onfortuinlijke inzittenden van het Duitse vliegtuig van het type Junkers 88 G1, waaronder de beruchte Wilhelm Herget, konden hun hachje redden door uit het vliegtuig te springen.

Na jaren van onderzoek en getuigenissen hebben een vijftiental vrijwilligers de plaats van de crash van het Duitse vliegtuig kunnen achterhalen. Op de site van Launoy in Pont-à-Celles in de provincie Henegouwen zijn de restanten van het Duitse vliegtuig teruggevonden. Sleutelelement in de vondst is de getuigenis van de inmiddels 92 jaar oude Ivan Bachkatov, een voormalig Sovjet-officier die zich aansloot bij het Belgische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en deel uitmaakte van de speciale brigade van Luttre.

De vrijwilligers, gepassioneerd door militaire geschiedenis, hielden de opgraving tot het allerlaatste moment geheim. "We wilden de locatie niet te vroeg bekendmaken, uit angst dat andere personen de plek voor ons zouden bezoeken", zegt onderzoeker Nicolas Clinaz op de website Charleroi Blogs.

Momenteel worden de restanten van het wrak, waaronder onderdelen van het kanon MG FF, schoongemaakt en geïnventariseerd. Daarna worden ze ter beschikking gesteld van musea, waaronder het Spitfire-museum in Florennes, tevens de plek vanwaar het Duitse vliegtuig in die fatale nacht opgestegen was.