Gepland Israëlisch-Palestijns overleg geannuleerd

Het voor vandaag geplande overleg tussen Israëlische en Palestijnse vredesonderhandelaars op de Westelijke Jordaanoever is afgelast. De aanleiding daarvoor is een dodelijk schietincident in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Jeruzalem. Israëlische soldaten schoten er drie Palestijnen dood. Twintig anderen raakten gewond. Het gaat om het zwaarste incident in de regio in jaren.

Volgens de Israëlische politie braken er in het Qalandia-kamp rellen uit nadat een eenheid van de Israëlische grenswacht een Palestijn was komen arresteren. Een vijftienhonderdtal bewoners van het kamp gooiden daarop met stenen en brandbommen naar de politie.

Volgens de Israëlische grenspolitie gebruikten de soldaten rellengerelateerde munitie, een bedekte term voor rubberkogels en traangas, nadat ze waren aangevallen. Aan Palestijnse kant luidt het dat de Israëlische soldaten met scherp schoten om de menigte uiteen te drijven. Het gaat om het dodelijkste incident in jaren. Het geweld is een lelijke streep door de rekening van de vredesonderhandelaars die elkaar vandaag in Jericho zouden ontmoeten. Het geplande overleg was het eerste sinds het opbreken van de vredesonderhandelingen drie jaar geleden.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat het incident een negatieve invloed zou hebben op het vredesoverleg. Hij riep de VS op om tussenbeide te komen. De Palestijnse premier Rami Hamdallah veroordeelt het incident. "Zo'n misdaad toont de nood aan dringende en effectieve internationale bescherming voor ons volk aan." Na het incident bliezen de Palestijnen het overleg af.