Grote kat jaagt inwoners Detroit daver op het lijf

Zorgeloos rondkuieren is er dezer dagen niet bij voor de inwoners van een buitenwijk in Detroit. In hun buurt loopt er immers een grote agressieve kat rond die hen de stuipen op het lijf jaagt. Afhankelijk van verschillende getuigen is het dier 70 tot 120 centimeter groot. "Hij bleef naar me staren, dat was vreselijk eng", zegt iemand die het pad van de kat heeft gekruist.

"Ik was samen met mijn dochter aan het wandelen en plots had ik het gevoel dat er iets of iemand achter mij stond", zegt Antwaun Asberry in de Detroit Free Press. Dat gevoel bleek juist te zijn, want toen hij zich omdraaide stond hij oog in oog met de kat die al geruime tijd opschudding veroorzaakt.  "Zijn staart was langer dan mijn arm en hij bleef naar me staren. Dat was echt eng. Ik weet niet wat voor dier het precies is, maar ik wil het hier weg."

Asberry staat niet alleen met zijn mening. Ook andere buurtbewoners maken zich zorgen om hun veiligheid. "Ik heb nog nooit zo een grote kat gezien, zelfs niet op televisie", klinkt het uit de mond van Nathan McGuire. Hij was het die de voorlopig enige foto (zie boven)  van het dier kon nemen.

De lokale politie kreeg al tal van meldingen om het dier weg te halen, maar tot dusver is er nog niet op die vraag ingegaan. De Dierenbescherming heeft beslist wél wat tijd te investeren in de zaak. "Maar", zegt Nancy Gunnigle van Humane Society, "katten van die grootte zijn zeer moeilijk te vangen."

Rest de vraag waar de kat vandaan komt. Volgens Tom McPhee van World Animal Awareness Society staat de buurt erom bekend veel (vaak illegale) exotische kattensoorten te herbergen. "Het maakt deel uit van hun cultuur. Ze halen die dieren in huis om indruk te maken op de buren."

Of de "schrik" van Detroit daadwerkelijk een exotische kat is, staat nog niet vast. Mogelijk gaat het om een Amerikaanse Maine Coon, een van de grootste rassen die als huiskat worden gehouden. Zij zijn gemiddeld 60 cm groot, maar er zijn ook grotere gevallen bekend.
 

lees ook