Karzai dringt bij Pakistan aan op hulp bij vredesoverleg taliban

De Afghaanse president Hamid Karzai (foto, links) heeft zijn Pakistaanse collega Nawaz Sharif om hulp gevraagd bij het vredesoverleg met de taliban. De twee ontmoetten elkaar vandaag voor het eerst sinds Sharif in juni aan de macht kwam. Pakistan zou een belangrijke rol kunnen spelen bij dat vredesproces vanwege zijn historische banden met de taliban. Maar geen van beide partijen koestert hoge verwachtingen.
AP2013

De houding die Pakistan aanneemt is cruciaal, vanwege zijn nauwe historische banden met de taliban. Het is met de steun van Pakistan dat de taliban in het midden van de jaren 90 hun machtspositie in Afghanistan konden innemen.

Maar het wantrouwen tussen beide landen is erg diep en al even historisch. Pakistan wil erg graag de invloed van zijn aartsrivaal India in Afghanistan aan banden leggen. Karzai echter blijft nauwe banden met India onderhouden. De herhaaldelijke beschuldigingen van Karzai aan Islamabad, dat het onderdak zou verlenen aan talibanstrijders, hebben de relaties ook niet vooruitgeholpen.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei Karzai dat hij van de Pakistaanse overheid verwacht dat ze "hulp zal bieden bij het vredesproces in Afghanistan door kansen aan te bieden voor gesprekken tussen de Afghaanse Hoge Raad voor de Vrede en de taliban." Echter, toen Karzai enkele dagen geleden gevraagd werd naar zijn verwachtingen, antwoordde hij dat hij "geen vertrouwen had, maar wel hoop". Eerdere bezoeken aan Pakistan hadden niets bijgedragen aan de veiligheid in Afghanistan, aldus Karzai, "maar we moeten onze inspanningen voortzetten".

Sharif van zijn kant vertelde na de ontmoeting vanmorgen dat hij Karzai verzekerd had van "Pakistans sterke en oprechte steun voor vrede en verzoening in Afghanistan". Maar de Engelstalige Pakistaanse krant "Dawn" liet zich vanmorgen eerder geringschattend uit over de slaagkansen van de verzoening tussen beide landen.

Een eerdere poging tot overleg tussen Afghanistan en de taliban  was in juni even plots afgesprongen als het begonnen was. Beide partijen hebben wel al een tijdje geheim overleg over het opstarten van vredesonderhandelingen maar het is niet duidelijk in hoeverre daar al vooruitgang is gemaakt.