Nooit eerder getoonde foto's van Warhol te koop

Een serie van 150 nooit eerder gepubliceerde foto's van kunstenaar Andy Warhol wordt te koop aangeboden via het internet. De veiling gaat van start op 3 september en duurt een maand. In die periode worden de foto's ook geëxposeerd in New York.

Het gaat om een reeks foto's die Warhol maakte van bekende kennissen en vrienden, onder anderen John Lennon, Mick Jagger, Elizabeth Taylor, Madonna, Bruce Springsteen, Diana Ross en Debbie Harry.

Andy Warhol (1928-1987) maakte tijdens zijn leven nooit meer dan één afdruk van zijn foto's. Andy Warhol maakte onder meer een reeks foto's van John Lennon in 1979, een jaar voor diens dood. De collectie bevat ook een aantal zelfportretten van Warhol.

Een deel van de foto's wordt te koop aangeboden door kunstverzamelaar Jim Hedges. Een ander deel wordt verkocht door zijn secretaresse Pat Hackett.

"Andy Warhol had een artistiek oog in alles wat hij deed. Hij fotografeerde zijn vrienden voortdurend, in de clubs waar hij uitging, in zijn atelier en in hotels. Ik verkoop de foto's omdat Andy Warhol nooit de kans heeft gekregen om ze te tonen aan een breed publiek", aldus Hackett.