Openbare aanklager eist "zware straf" voor Bo Xilai

Aan het einde van het proces tegen de voormalige Chinese toppoliticus Bo Xilai heeft de openbare aanklager "een zware straf" geëist. Volgens de aanklager heeft Bo ernstige misdrijven begaan en weigert hij schuld te bekennen. Een uitspraak wordt pas over enkele dagen verwacht.
De pers kijkt toe terwijl een konvooi Bo Xilai van de rechtbank wegbrengt.

"De misdaden van de beklaagde zijn bijzonder ernstig", stelde de openbare aanklager op de laatste dag van het proces tegen Bo Xilai. "Bovendien weigert hij schuld te bekennen."

"De omstandigheden verhinderen toegeeflijkheid en dwingen ertoe een strenge straf te vragen, in overeenstemming met de wet."

Bo Xilai staat terecht op beschuldiging van onder meer omkoping en machtsmisbruik, maar heeft het hele proces lang zijn onschuld staande gehouden.

Hij ontkent ook dat hij de moord die zijn vrouw op een Britse zakenman bestelde heeft toegedekt. Zelf werd ze daarvoor een jaar geleden al tot een voorwaardelijke doodstraf veroordeeld.

Welke straf precies wordt geëist, is niet duidelijk. Sowieso wordt een uitspraak niet onmiddellijk verwacht.

Dat zegt ook VRT-correspondent in China Stefan Blommaert. "Het is een bewogen rechtszaak geweest", voegt hij eraan toe. "Een echte thriller die door miljoenen Chinezen op de voet werd gevolgd."