Opgelegde besparingen nopen Pentagon tot duizenden ontslagen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie moet mogelijk ruim 6.200 burgerlijke werknemers afdanken als het automatische besparingsprogramma van kracht blijft. Dit jaar werden werknemers verplicht zes dagen op onbetaald verlof gestuurd, volgend jaar zou het ministerie een ontslagronde verkiezen. Dat blijkt uit een voorbereidend document van het Pentagon. In totaal moet het ministerie komend fiscaal jaar 39 miljard euro besparen.

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft het Congres in een brief meer uitleg gegeven over de "abrupte en grote" besparingen van het leger. Het document maakt gewag van een budget van 355 miljard euro voor het komend fiscaal jaar, dat begint op 1 oktober 2013. Dat is een daling met net geen 39 miljard euro.

Meer specifiek wordt er 16 procent bespaard op aankopen en onderzoek en 12 procent op onderhoud en operaties. Op wapenprogramma's zou dan weer nauwelijks bespaard worden. Toch blijft het banenverlies beperkt. Dat bedraagt minder dan 1 procent van het totale burgerlijke personeelsbestand. Het document is voorwaardelijk en kreeg de stempel "Voorbereidend" mee. Er zijn immers nog geen definitieve beslissingen genomen.

"Een inkrimping van de werkkrachten"

Ook in het huidig fiscaal jaar werd er bespaard, goed voor een bedrag van 28 miljard euro. Om dat te bereiken moest 85 procent van alle burgerlijke werknemers zes dagen onbetaald verlof nemen. Dat is dit jaar niet meer aan de orde. In plaats daarvan bereidt het ministerie een ontslagronde voor, die het zelf eufemistisch omschrijft als "reductions in force" (RIFs), ofwel "een inkrimping van de werkkrachten".

Bij de infanterie zouden er 2.100 burgerlijke banen verloren gaan, op een totaal van 263.900. Dat zijn er net iets minder dan de ruim 2.600 ontslagen die bij de marine zouden vallen, die het momenteel nog met 214.000 burgerlijke werknemers doet. Daarnaast zouden bij de overkoepelende instanties nog eens 1.500 ontslagen vallen. Ook de luchtmacht zal af te rekenen krijgen met ontslagen, maar dat aantal is nog niet bekend.

Dat heeft consequenties voor de inzetbaarheid van de Amerikaanse troepen. Die blijft op het verlaagde niveau van 2013, met de helft van de gevechtsvliegtuigen die "niet gevechtsklaar" zijn.

Dat het ministerie zich zorgen maakt, is duidelijk. "Als de ontslagen zouden plaatsvinden, resulteren ze in een significant verkeerde combinatie van vaardigheden en in een aftakeling van het moreel", meldt het. Ook verdere ontslagrondes zijn "waarschijnlijk". Indien de opgelegde besparingen ook in 2015 van kracht zouden zijn, zullen ook andere maatregelen zoals brugpensioenen en vrijwillig vertrek overwogen moeten worden.