Rudy De Leeuw: "290.000 euro en geen cent meer"

Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw mag het plafond voor lonen van topmanagers bij overheidsbedrijven niet hoger liggen dan 290.000 euro per jaar. Dat zegt hij in De Morgen. Hij spreekt ook dreigende taal: "Bij ons moeten ze niet komen spreken over loonmatiging."

Bpost-topman Johnny Thijs gooide vorige week de knuppel in het hoenderhok: hij liet verstaan dat hij niet bij Bpost blijft als zijn loon terugvalt tot 290.000 euro per jaar. De regering werkt namelijk aan een voorstel om een plafond te zetten op lonen voor topmanagers bij overheidsbedrijven. Thijs verdient nu zo'n 1,1 miljoen euro per jaar. De socialistische partijen in de regering dringen aan op zo'n plafond, maar de liberale partijen vinden dat dat plafond een stuk hoger mag liggen.

"De hele loondiscussie getuigt van een ongelofelijke minachting voor de burger", zegt ABVV-topman De Leeuw in De Morgen. "Blijkbaar kan België geen afstand nemen van de graaicultuur. De bankencrisis ligt vijf jaar achter ons en stilaan wordt alles weer mogelijk."

De voorzitter van de socialistische vakbond is duidelijk. "Als de principiële grens van 290.000 euro overschreden wordt, moet men bij ons niet komen spreken over loonmatiging."

"Maximum het zevenvoud"

Ook de christelijke vakbond ACV heeft het moeilijk met de mensen die pleiten voor een hoger plafond. "Die toplonen zijn niet uitlegbaar, hoewel sommigen dat wel proberen", zegt voorzitter Marc Leemans in De Morgen. "Een loonspanning van 1 op 7 (het verschil tussen het loon van de gemiddelde werknemer en de CEO, red.) is voor ACV het absolute maximum."

De komende week komt de kwestie op de tafel van de regering-Di Rupo.