Tienduizenden Filipino's betogen tegen corrupte politici

Op de Filipijnen, in Zuidoost-Azië, hebben tienduizenden mensen betoogd tegen de corruptie bij de Filipijnse politici. Tot de betogingen was opgeroepen via de socialenetwerksites. Er is zowel in de hoofdstad Manilla als in verschillende provinciesteden gemanifesteerd.

Het gaat om de grootste protestbeweging tegen de overheid sinds president Benigno Aquino in 2010 aan de macht is gekomen. Aquino (foto) had campagne gevoerd tegen corruptie. 

De meeste lagen van de Filipijnse bevolking waren vertegenwoordigd in de betogingen: studenten, priesters, zakenlui, handelaars en mensen uit de middenklasse.

De betogingen lijken niet specifiek gericht tegen president Aquino, die tot op vandaag vrij populair blijft in zijn land, maar viseren de politieke klasse in het algemeen. "We zijn woedend over de diefstallen die gepleegd worden door de politici. We willen hen zeggen dat het moet ophouden", zegt een 80-jarige universiteitsprofessor die aan de betoging in Manilla deelnam.

De woede over corruptie is de laatste weken enorm gegroeid na berichten in een Filipijnse kwaliteitskrant over fraude bij een fonds voor ontwikkelingshulp. Politici zouden zich geld uit dat fonds hebben toegeëigend om ontwikkelingsprojecten van eigen keuze mee te financieren.

AP2013