Verdachte van roofmoord op Aurore is overleden

De man die in de cel zat voor de roofmoord op Aurore Ruyffelaere, is overleden. Hij heeft vannacht zelfmoord gepleegd in zijn cel. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. De familie reageert sereen, zegt de advocate, maar er is ook een gevoel van opluchting. De advocate van de verdachte is dan weer verrast. Morgen wordt er een autopsie uitgevoerd op het lichaam.
Het lichaam van de vermoorde Aurore werd hier teruggevonden.

De 29-jarige man van Russische origine had Aurore Ruyffelaere uit De Pinte in juli na de Gentse Feesten beroofd en vermoord. Hij had eerst ontkend, maar legde later toch volledige bekentenissen af.

Eerder had de man al een zelfmoordpoging ondernomen. "Hij stond onder extra toezicht, dat betekent dat minstens om de 15 minuten iemand in zijn cel keek", vertelt Laurent Sempot, woordvoerder van de Belgische gevangenissen in "De ochtend" op Radio 1. "Maar als iemand echt zelfmoord wil plegen, kun je dat heel moeilijk tegenhouden." Het gerecht moet nu beslissen hoe het verder moet met het onderzoek en de rechtszaak.

Familie reageert rustig en sereen

De familie van Aurore Ruyffelaere reageert rustig en sereen, zegt hun advocate Christine Mussche. "Maar er is ook een vorm van geruststelling, dat hij nooit meer opnieuw dezelfde vreselijke feiten kan plegen als hij ooit vrij zou komen. Bovendien had de familie niet veel hoop in de assisenprocedure, want nog veel zaken komen niet met de waarheid overeen."

De advocate van de verdachte, Katrien Van Der Straeten, had het niet zien aankomen. "Ik zag wel iemand met een enorm schuldgevoel, maar had niet gedacht dat het zo ver zou komen." De advocate wijst er nog op dat de man bewaakt werd in de gevangenis, en dat er niets verdachts werd gemeld. Ze had ook niet verwacht dat de man zo snel na zijn eerste zelfmoordpoging, opnieuw zou proberen om uit het leven te stappen. "Het komt als een verrassing aan dat het zo kort op elkaar volgt."

Het parket is een gerechtelijk onderzoek gestart om de juiste toedracht te onderzoeken van wat afgelopen nacht is gebeurd. Ook de rol van de cipiers wordt onderzocht die de man om het kwartier moesten controleren.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan dag en nacht gratis en anoniem bellen naar de Zelfmoordlijn op 02/649.95.55 of naar Tele-Onthaal op 106. De Zelfmoordlijn is ook via het internet bereikbaar voor een chatgesprek.