VN-inspecteurs onder vuur genomen in Damascus

In de Syrische hoofdstad Damascus is een voertuig van VN-inspecteurs onder vuur genomen door scherpschutters. Eerder waren twee granaten terechtgekomen in de wijk waar het hotel zich bevindt van de VN-inspecteurs die de mogelijke incidenten met gifgas onderzoeken. De inspecteurs waren al op weg naar de plaats waar vorige week vermoedelijk een gifgasaanval is geweest.
AP2013

"Het eerste voertuig van de onderzoeksploeg is doelbewust verschillende keren onder vuur genomen door scherpschutters", zegt een woordvoerder van de VN. Hij zegt dat er geen gewonden zijn gevallen. De getroffen auto is niet meer bruikbaar en zal worden vervangen.

De inspecteurs hebben getuigenissen verzameld en allerlei stalen genomen. Ze hebben kunnen doen wat ze zich hadden voorgenomen en zijn vanmiddag veilig teruggekeerd in hun hotel. De stalen worden nu opgestuurd naar 15 wereldwijd erkende labs, waarvan er één in ons land is.

De delegatie VN-inspecteurs bestaat uit een tiental inspecteurs en is al sinds 18 augustus in Damascus. Aanvankelijk was het de bedoeling om enkele incidenten van eerder dit jaar te onderzoeken, maar na de aanval van vorige week gingen alsmaar meer stemmen op om hen ook dat incident te laten onderzoeken. Gisteren gaf het Syrische regime daarvoor de toestemming.

Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zijn er ruim 3.600 mensen met neurotoxische symptomen opgenomen in de ziekenhuizen. 355 van hen zijn aan hun verwondingen overleden. Artsen zonder Grenzen is de eerste onafhankelijke bron die onrechtstreekse bewijzen van een chemische aanval heeft geleverd, maar geeft uitdrukkelijk niet aan wie ervoor verantwoordelijk is.

De rebellen en de Syrische overheid beschuldigen elkaar verantwoordelijk te zijn voor de aanval en ontkennen zelf elke verantwoordelijkheid.

Zaterdag heeft de Syrische staatstelevisie beelden getoond van chemische wapens die gevonden zouden zijn in tunnels waarvan de rebellen gebruikmaakten.

AP2013