Waarom tijdreizen nog niet voor morgen is

Uit recent onderzoek blijkt dat reizen via wormgaten de praktisch meest haalbare mogelijkheid lijkt om door de tijd te reizen. Wacht voorlopig nog even met het pakken van uw koffers voor die trip naar de middeleeuwen of de verre toekomst, want tijdreizen is hoe dan ook nog niet voor morgen.
Heen en weer reizen in de tijd zoals in "Back to the future" is nog niet voor morgen.

Wetenschappers zijn er al in geslaagd om muonen, vergelijkbaar met elektronen, enkele fracties van seconden in de toekomst te sturen door de zwaartekracht rondom die muonen te manipuleren. Tijdreizen is dus theoretisch mogelijk, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat we binnenkort zullen beschikken over de technologie om mensen 100 jaar in de toekomst te sturen.

Tijdreizen in het verleden op die manier lijkt overigens niet mogelijk, maar volgens recent wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in the "American Institute of Aeronautics and Astronautics' journal" zou dat wel mogelijk zijn via een wormgat, een theoretische mogelijkheid binnen de ruimtetijd die voorspeld wordt door de relativiteitstheorie.

Het grootste probleem met die wormgaten is dat het tot nog toe niet bewezen is dat ze bestaan en als ze ooit toch ontdekt zouden worden, dan is de kans zeer klein dat ze groot genoeg zouden zijn om er een mens door te sturen.

Toch denken sommige wetenschappers dat het mogelijk moet zijn om van een bepaald punt naar een ander punt te reizen met een snelheid die hoger is dan de lichtsnelheid door een "shortcut" te nemen door een wormgat. Theoretisch zou zo’n wormgat ook gebruikt kunnen worden om niet alleen door de ruimte te reizen, maar ook door de tijd.

Het grootste praktische probleem bij deze theorie is dat voorlopig onze kennis over zowel de relativiteitstheorie als de kwantumtheorie nog te beperkt is. Het tijdreizen via een wormgat houdt wel rekening met de relativiteitstheorie, maar is niet mogelijk als we rekening houden met wetmatigheden uit de kwantummechanica.

Om dus een theoretische manier te bedenken waarop tijdreizen naar het verleden wel mogelijk is, is het dus wachten op een universele kwantumgravitatietheorie. Een consistente theorie die alle natuurkundige kennis, zowel de relativiteitstheorie als de kwantummechanica, verenigt in één model in een "theorie van alles". Het blijft dus maar zeer de vraag of u en ik tijdreizen nog zullen meemaken of het voor ons een leukigheid uit sciencefictionfilms blijft.

Meest gelezen