"Als bewijzen op tafel liggen, kan het snel gaan"

Volgens professor Internationale Politiek Rik Coolsaet is een militaire operatie in Syrië onafwendbaar. Als de bewijzen naar buiten komen dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de gifgasaanvallen in Damascus, kan het snel gaan, zegt de professor.
Professor Rik Coolsaet was te gast in "Het Journaal".

"Als de Verenigde Staten de bewijzen voor de gifgasaanval op tafel leggen, kunnen ze geen weken meer wachten", zegt professor Rik Coolsaet in "Het Journaal". "Een militaire operatie lijkt nu onafwendbaar."

Vooral de steun van de Arabische Liga zal een belangrijke rol spelen, denkt professor Coolsaet. "De Arabische Liga heeft de gifgasaanval veroordeeld en gezegd dat de Syrische president verantwoordelijk is. Ik denk dat de VS en zijn bondgenoten dat gaan aangrijpen om de operatie te rechtvaardigen, bij gebrek aan een resolutie van de VN."

Volgens professor Coolsaet zal een militair optreden zich beperken tot een kleinschalige interventie verspreid over enkele dagen. "Ze zullen wellicht proportioneel reageren. Dat kan gaan van het bombarderen van commandoposten tot het bestoken van de eenheden die de chemische wapens hebben afgevuurd", klinkt het.

"Meer een boodschap dan een militaire operatie"

"Het zal vooral een afschrikking zijn. Meer een boodschap dan een militaire operatie. De VS en zijn bondgenoten willen vooral reageren op de aanval met chemische wapens. Het is niet de bedoeling om iets aan de patstelling in Syrië te doen", vermoedt de professor.

Kan zo'n operatie de regio destabiliseren? "Er zijn twee mogelijkheden. Assad kan reageren als een kat die in het nauw wordt gedreven en dan kan er een escalatie komen. De tweede optie is dat er niks verandert en dat deze burgeroorlog nog maanden en jaren kan blijven duren", besluit Coolsaet.