"Meteoriet raakte ander hemellichaam of scheerde langs zon"

Uit een nieuwe studie over de meteoriet die in februari boven de Russische regio Tsjeljabinsk explodeerde, blijkt nu dat het gevaarte voordien reeds met een ander hemellichaam botste of zeer dicht langs de zon scheerde.
AP2013

Sommige gevonden fragmenten van de meteoriet tonen aan dat hij "een proces van intense fusie" onderging alvorens de dampkring van de aarde binnen te dringen. Dat blijkt uit de analyse van wetenschappers verbonden aan het Instituut van Geologie en Mineralogie van Novosibirsk.

"Dat betekent vrijwel zeker dat er een botsing geweest is tussen de meteoriet van Tsjeljabinsk en een ander hemellichaam (asteroïde of planeet) uit het zonnestelsel, of dat de meteoriet nabij de zon gepasseerd is", aldus wetenschapper Viktor Sjarygin.

Op 15 februari werd de regio Tsjeljabinsk getroffen door een meteorietenregen. Die volgde op de explosie op een hoogte van een twintigtal kilometer van de meteoriet van zowat 17 meter diameter en een gewicht van 5.000 tot 10.000 ton.

Meer dan duizend kleine stukjes rots kwamen nadien neer op het aardoppervlak. Meer dan duizend mensen geraakten daarbij gewond. Er was ook sprake van grote schade in de stad. Vermoedelijk is het grootste brokstuk in het Tsjebarkoelmeer terechtgekomen, wetenschappers proberen er het gevaarte te lokaliseren.