"Niemand zet massavernietingswapens in tegen eigen volk"

Het Syrische regime heeft met klem ontkend dat het chemische wapens ingezet heeft tegen de bevolking in een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem dreigt er ook mee om hard terug te slaan als het Westen ingrijpt in Syrië.

Met de verklaringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Britse premier David Cameron lijkt het er stilaan op dat het Westen bereid is om een interventie uit te voeren in Syrië. Die kentering komt er omdat er steeds meer aanwijzingen zouden zijn dat het Syrische regime een aanval heeft uitgevoerd met gifgas in een buitenwijk in Damascus, vorige week.

"We horen hoe mensen de oorlogstrom roeren. Ze willen een oorlog voeren tegen Syrië met de chemische wapens als excuus. Maar het klopt niet. Ik daag het Westen uit om met bewijzen te komen", zei de Syrische minister Muallem op een persconferentie.

Muallem herhaalde meermaals dat het Syrische leger geen chemische wapens heeft gebruikt en zei dat Kerry liegt. "Ik verwerp die beschuldiging ten stelligste. Geen enkel land in de wereld zou massavernietigingswapens gebruiken tegen zijn eigen volk."

"We hebben middelen die de wereld zullen verrassen"

Tegelijk sprak Muallem dreigende taal aan het Westen. Syrië zal hard terugvechten bij een interventie, zei hij. "Syrië aanvallen wordt geen gemakkelijke klus. We hebben middelen om ons te verweren die iedereen zullen verrassen."

Muallem zei ook dat het regime de inspecteurs van de VN geen strobreed in de weg legt. Zij moeten op zoek naar bewijzen van de gifgasaanval. Maar vandaag konden ze niet op pad, uit veiligheidsoverwegingen. Volgens Muallem zijn het de rebellen die de inspecteurs gedwarsboomd hebben.