"Obama beslist eerstdaags over militaire aanval"

De Amerikaanse president Barack Obama zal waarschijnlijk eerstdaags over een mogelijke militaire aanval tegen Syrië beslissen. Dat zegt regeringswoordvoerder Jay Carney. In Groot-Brittannië heeft premier David Cameron het parlement samengeroepen om te stemmen over de mogelijke opties. China, Rusland en Iran reageren afwijzend op de mogelijke interventie.
AP2013

Ook de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zegt dat de Amerikaanse troepen klaar zijn voor een militaire interventie in Syrië. "We hebben onze middelen in positie gebracht en zijn in staat om elke optie die de president neemt, uit te voeren", zegt Hagel, die momenteel op bezoek is in Brunei, in Zuidoost-Azië, aan de BBC. President Barack Obama heeft volgens hem het Pentagon gevraagd om "alle opties voor alle eventualiteiten". "Hij heeft die ingekeken. We zijn voorbereid", aldus Hagel.

Hagel zegt ook dat de informatie die momenteel ingewonnen wordt op het terrein snel duidelijk zal maken dat het Syrische regime verantwoordelijk was voor de vermoedelijke aanval met chemische wapens vorige week.

"Ik denk dat het vrij duidelijk is dat er chemische wapens zijn ingezet tegen de bevolking in Syrië. Ik denk ook dat het onderzoek zal concluderen dat het niet de rebellen waren die ze gebruikt hebben. Er zal wellicht goede informatie komen die zal bewijzen dat de Syrische regering verantwoordelijk was. Maar we zullen wachten en kijken wat de feiten en het onderzoekswerk aantonen."

Volgens NBC en CNN zouden de Amerikanen donderdag al met een raketaanval op Syrië kunnen beginnen. De Amerikaanse nieuwszenders verwijzen hiervoor naar anonieme militaire bronnen. Maar een hoge regeringsfunctionaris in Washington zegt dat president Obama daar nog geen besluit over genomen heeft.

Cameron: "Noodplan voor interventie"

De Britse premier David Cameron (foto) heeft vandaag aangekondigd dat hij het parlement zal bijeenroepen om donderdag over Syrië te stemmen. Het Britse leger werkt intussen aan noodplannen voor een interventie, zo is vandaag ook bekendgemaakt.

"De voorzitter van het Lagerhuis heeft mijn verzoek goedgekeurd om het parlement terug te roepen. Er zal een duidelijke motie zijn van de regering en een stemming over het antwoord van het Verenigd Koninkrijk inzake de aanvallen met scheikundige wapens in Syrië", aldus Cameron.

De Britse premier lijkt zich op te maken voor een nakende militaire interventie in Syrië. "Elk gebruik van chemische wapens is weerzinwekkend en onaanvaardbaar. De internationale gemeenschap moet optreden", zei hij eerder, daarmee trad hij bij wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteravond zei. Cameron keerde maandag vervroegd terug uit vakantie.

Volgens de BBC hebben parlementsleden van alle partijen gevraagd te worden geconsulteerd. De regering heeft echter niet de plicht toestemming van het parlement te krijgen voor een inzet van Britse troepen. Cameron zal morgen ook een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad voorzitten en vandaag praat hij met de minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

"Interventie kan rampzalige gevolgen hebben"

China, Rusland en Iran reageren intussen afwijzend op de uitspraken van John Kerry, die hield gisteravond een scherpe toespraak over de mogelijke gifgasaanval in Syrië. Volgens hem heeft de VS voldoende bewijzen verzameld om te stellen dat het Syrische regime achter de gifgasaanval zit. Kerry heeft het over een "morele obsceniteit" en zegt dat president Barack Obama "vastberaden is om de verantwoordelijken te straffen".

Uitspraken van de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Turkije gisteren, doen vermoeden dat een interventie in het Syrische conflict stilaan in de steigers staat. Al is het nog onduidelijk hoe die interventie zal verlopen.

Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, reageert afwijzend. "Een interventie kan rampzalige gevolgen hebben", waarschuwt Lavrov. "Washington en de internationale gemeenschap moeten voorzichtig optreden en respect tonen voor het internationale recht. De pogingen om de Veiligheidsraad van de VN te omzeilen, om opnieuw valse redenen voor een militaire interventie te vinden, zullen nieuw lijden brengen in Syrië, in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika."

China zegt dat een interventie "gevaarlijk en onverantwoord" is. Iran dreigt dan weer met "zware gevolgen voor de hele regio". "Het Midden-Oosten is complex genoeg en kan bijkomende spanningen missen", zegt de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Teheran wil met het Westen samenwerken aan een vreedzame oplossing."

Ontmoeting VS-Rusland uitgesteld, VN-inspectie ook

De Verenigde Staten hebben intussen een ontmoeting met Rusland afgezegd. Diplomaten van beide landen zouden morgen praten over Syrië in Den Haag, maar de Amerikanen willen het bezoek van de VN-inspecteurs afwachten. Zij zouden vandaag voor de tweede keer op pad gaan om bewijzen te verzamelen, maar dat is uitgesteld uit veiligheidsoverwegingen. Volgens het Syrische regime zijn het de rebellen die de inspecteurs dwarsbomen.

Rusland reageert ontgoocheld op de geannuleerde ontmoeting.

Meest gelezen