Arabische Liga veroordeelt het Syrische regime

De Arabische Liga acht het Syrische regime verantwoordelijk voor de vermoedelijke aanval met chemische wapens van vorige week. Dat zegt de organisatie van Arabische landen in een verklaring, na een bijeenkomst in Caïro.

De Arabische Liga is ervan overtuigd dat de regeringstroepen in Syrië chemische wapens hebben gebruikt. De Liga acht president Bashar al-Assad dus verantwoordelijk voor de vermoedelijke gifgasaanval van vorige week.

De organisatie van Arabische landen kwam tot die beslissing tijdens een spoedbijeenkomst van de permanente afgevaardigden in de Egyptische hoofdstad Caïro, ondanks bezwaren van Algerije en Irak. De afgevaardigden spraken van een "vreselijke misdaad met internationaal verboden scheikundige wapens", waarbij de lidstaten de "gehele verantwoordelijkheid" bij het Syrische regime leggen.

De Arabische Liga wil dat diegenen die achter de aanval met chemische wapens zitten, internationaal worden berecht. De organisatie riep de VN-Veiligheidsraad dan ook op de geschillen over ingrijpen in Syrië opzij te zetten en in actie te komen.

Volgens professor Internationale Politiek Rik Coolsaet is een militaire operatie in Syrië nu onafwendbaar. Hij denkt dat de VS de beslissing van de Arabische Liga zal aangrijpen om een interventie te rechtvaardigen.