Asresten Yosemite-brand belanden in waterreservoir

In Yosemite National Park in de Verenigde Staten is de hevige bosbrand nog steeds niet onder controle. De waterbevoorrading van San Francisco komt nu in het gedrang omdat de asresten van de brand terechtkomen in het waterreservoir dat 85 procent van de stad van water voorziet.

De grote bosbrand in en rond Yosemite National Park in Californië heeft al zo'n 650 vierkante kilometer natuur in de as gelegd. De brand brak 10 dagen geleden door een nog onbekende oorzaak uit in het Stanislaus National Forest.

In San Francisco is de noodtoestand uitgeroepen, omdat de brand gevaarlijk dicht bij stroomkabels komt. Ook de waterbevoorrading van de miljoenenstad komt intussen in het gedrang. De asresten van de brand vallen namelijk als sneeuw in het Hetch Hetchy-reservoir, dat 85 procent van San Francisco van water voorziet.

Intussen wordt zo veel mogelijk water naar lager gelegen reservoirs gesluisd, waar minder as in valt. De inwoners van San Francisco moeten zich voorlopig echter nog geen zorgen maken, want het water is nog steeds van goede kwaliteit.

2013 Getty Images

Yosemite National Park nog steeds open

De brand in Yosemite is een van de grootste in de geschiedenis van de staat Californië. Maar liefst 3.680 brandweerlui proberen het vuur onder controle te krijgen, maar de felle wind wakkert de brand steeds verder aan. Intussen zijn er evacuaties aan de gang. Zo'n 5.000 huizen worden bedreigd.

Ondanks de felle brand zijn grote delen van Yosemite National Park nog steeds open voor bezoekers. Het vuur is nog zo'n 32 kilometer van de meest toeristische gebieden verwijderd. De gebieden rond het Hetch Hetchy-reservoir en Lake Eleanor zijn wel gesloten voor het publiek.

2013 Getty Images
AP2013