Bekaertbelegger niet onder de indruk van machtswissel

De beleggers in staaldraadproducent Bekaert zijn duidelijk niet onder de indruk van de stoelendans bij het bedrijf. Het aandeel krijgt een klap van meer dan 4 procent. De Brit Matthew Taylor wordt in mei 2014 de nieuwe CEO. Hij volgt de huidige CEO Bert De Graeve op, die dan weer baron Paul Buysse vervangt als voorzitter van de raad van bestuur.
Matthew Taylor, Paul Buysse en Bert De Graeve.

Baron Buysse, voorzitter van de raad van bestuur, gaat in mei 2014 na 14 jaar voorzitterschap met pensioen. Bert De Graeve, CEO van Bekaert sinds 2006, volgt hem vanaf mei 2014 op.

De raad van bestuur heeft Matthew Taylor (foto in tekst) benoemd als de volgende CEO. Hij werkt zich vanaf 1 september 2013 in (als "CEO-designate") en wordt lid van het Bekaert Group Executive. In mei 2014 wordt hij CEO van Bekaert. Zijn benoeming als lid van de raad van bestuur wordt dan ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering van aandeelhouders.

De beleggers zijn alvast sceptisch over de machtswissel. Het aandeel krijgt een pandoering van 4,47 procent en was bij het sluiten van de beurzen nog 26,58 euro waard. Aan het begin van de dag was dat nog 27,65 euro. Het moet wel gezegd dat de Bel-20 sowieso een bijzonder moeilijke dag beleefde.

Wie is Matthew Taylor?

Taylor was tot nu topman van Edwards Group, de Britse wereldmarktleider in vacuümpomptechnologieën en gasnabehandelingssystemen. "We hebben Matthew Taylor gekozen vanwege zijn internationale achtergrond en ervaring in zowel hoogtechnologische als industriële bedrijven", zegt Buysse. De nieuwe CEO is geen Belg "omdat Bekaert onvoorstelbaar internationaal geworden is". Taylor noemt zijn nieuwe job "een boeiende uitdaging".

Bert De Graeve zal als voorzitter minstens halftijds bij Bekaert aan de slag blijven, maar sluit niet uit dat hij elders nog andere taken op zich zal nemen. "Ik stop als CEO omdat ik voorzitter kan worden van een ambitieus bedrijf", zegt hij. "Ik draag de dagelijkse leiding over aan iemand die Bekaert naar een volgend level kan brengen."