Belgische overheid controleert dit jaar al 169 Facebookprofielen

De Belgische overheid heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 150 keer aan Facebook gevraagd om informatie over gebruikers door te spelen. Dat meldt de sociaalnetwerksite dinsdag in zijn eerste "Global Government Requests Report".

De 150 aanvragen van de Belgische overheid hadden in totaal betrekking op 169 profielen. De aanvragen hadden telkens betrekking op gebruikers in België, zo preciseert het communicatiebureau 7N60 namens Facebook.

Facebook is in vele gevallen ook ingegaan op de aanvraag van de Belgische overheid. In zeventig procent van de gevallen werd er minstens een deel van de gevraagde informatie verstrekt. "We onderwerpen iedere aanvraag zeer nauwkeurig aan onze eigen voorwaarden en aan de wetten, en verwachten voor ieder verzoek een uitgebreide beschrijving van de wettelijke en feitelijke grondslag van het verzoek", zegt Facebook daarover. "Als we genoodzaakt zijn om te voldoen aan een verzoek, delen we vaak alleen de meest basale informatie, zoals de naam."

Overigens ligt het aantal aanvragen van de Belgische overheid opvallend hoog in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, dat in de eerste zes maanden van dit jaar slechts elf keer een verzoek aan Facebook had gericht.

Het land dat de meeste aanvragen bij Facebook heeft ingediend is de VS (11.000 tot 12.000), gevolgd door India (3.245) en het Verenigd Koninkrijk (1.975). In totaal worden in het rapport 71 landen vermeld, die samen meer dan 25.000 aanvragen hebben ingediend over zowat 38.000 profielen.

AFP ImageForum

"Prism-verhaal heeft hier niets mee te maken"

Het eerste rapport van Facebook over het aantal overheidsaanvragen komt er in de nasleep van het Prism-schandaal, dat door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan het licht werd gebracht. Volgens zijn informatie heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA rechtstreeks toegang tot de servers van verschillende websites, waaronder Facebook.

Maar de sociaalnetwerksite ontkent dat er een verband bestaat met de bekendmaking van deze cijfers. "Facebook was al eerder van plan dit rapport te verspreiden. Het Prism-verhaal heeft hier niets mee te maken", zegt Damaris Beems van 7N60 Communicatie.