Franstalige partijen verwerpen veto tegen de N-VA

De vier grootste Franstalige partijen PS, MR, CDH en Ecolo verwerpen een veto of cordon tegen de N-VA. FDF-voorzitter Olivier Maingain had daartoe gisteren opgeroepen.

"Ik roep alle Franstalige partijen op om duidelijk te maken dat ze na de verkiezingen van 2014 niet met de N-VA zullen onderhandelen. Zo zullen de Vlamingen zien dat een stem voor die partij nutteloos is." Dat zei Maingain gisteren op de RTBF-radio. Hij roept dus op tot een cordon rond de Vlaams-nationalistische partij.

Maar de vier grootste Franstalige partijen zien dat niet zitten, zo blijkt uit hun reacties in Le Soir. "De PS stelt geen exclusieven tegen andere democratische partijen", zo klinkt het. De MR wil niet weten van "exclusieven, een veto of een cordon". Bij Ecolo "zijn we klaar om te discussiëren met iedereen, iedereen zal zijn verantwoordelijkheid nemen". En ook het CDH verwerpt de vraag van Maingain en ziet parallellen tussen het FDF en de N-VA: "ze hebben het moeilijk om te leven met een België dat herstellende is en dat zich heeft gestabiliseerd".