Groen wil fiscaliteit en loopbaan grondig hervormen

Groen is klaar met de tekst voor het "Impulscongres" dat de partij houdt op 19 en 20 oktober. In de tekst, die moet uitgroeien tot het verkiezingsprogramma, doet Groen ruim 100 voorstellen. Het gaat onder meer om het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens en het grondig hervormen van de loopbaan.
Nicolas Maeterlinck
Groen-voorzitter Wouter Van Besien

Groen heeft het programma opgesteld in samenwerking met externe experts en organisaties, onder wie verschillende van ACW-strekking. "In oktober krijgen de leden de ruimte om erover te discussiëren", zegt voorzitter Wouter Van Besien. Er kan dus nog worden bijgestuurd, maar bij de partijtop is te horen dat de fundamenten wel vastliggen.

De 102 voorstellen van Groen zijn heel uiteenlopend. Een van de meest in het oog springende is de hervorming van de loopbaan. Groen wil jongeren bij het begin van hun loopbaan meer laten verdienen, zodat ze beter voorbereid zijn op de grote investeringen die jonge gezinnen moeten maken. Het loon zal dus minder sterk stijgen met de leeftijd: de partij wil werknemers slechts tien jaar anciënniteit laten opbouwen in dezelfde functie. Jongeren moeten aan het einde van hun studies ook de garantie hebben op een stageplaats, luidt het.

Na de actieve loopbaan is er een universeel basispensioen voor iedereen boven de 65, dat kan worden aangevuld met een extra voor gewerkte jaren. Groen maakt zich sterk de lasten op arbeid gevoelig te kunnen verlagen met een doorgedreven ecofiscaliteit en vermogensbelasting. Werknemers die minder verdienen dan het "referentieloon" voor hun job krijgen van Groen een loonbonus.

De partij wil de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens afschaffen. Ze wijzen erop dat die fiscale aftrek 4 miljard euro kost. Ze willen daarom een gelijk mobiliteitsbudget voor iedereen, één vast bedrag waarmee elke werknemer z'n vervoerskosten van en naar het werk kan betalen. Dat moet ook de gratis treinabonnementen en de fietsvergoedingen vervangen. Daarnaast wil de partij de kinderbijslag inkomensafhankelijk maken.

Ook de ecologische thema's blijven een grote rol spelen. Zo wil Groen de vermelding van de normale levensduur van consumptiegoederen invoeren. Op elke auto of koelkast zou dan verplicht moeten staan hoelang ze normaal gezien gebruikt kunnen worden. Dat moet verspilling tegengaan en de consument versterken. De partij stelt ook voor om 240 miljard euro slapend spaargeld te mobiliseren voor groene projecten van bedrijven en overheden via een volkslening.

De volledige lijst van de Groen-voorstellen kan u lezen in de basistekst voor het congres bij dit artikel.