Japan en Oekraïne gaan kernrampen vanuit ruimte bestuderen

Japan en Oekraïne hebben een akkoord gesloten om samen vanuit de ruimte de kerncentrales van Fukushima en Tsjernobyl te inspecteren.

"We hebben een deal om samen te werken om vanuit de ruimte de regio's rond Tsjernobyl en Fukushima te bestuderen", zo kondigen de Japanse en de Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida en Leonid Kojara aan.

Met het project zullen de twee landen in de komende jaren acht minisatellieten lanceren. De toestellen zijn in Japan ontwikkeld, wegen zo'n 60 kilogram en zullen in een baan van zo'n 600 kilometer boven het aardoppervlak gebracht worden. De toestellen moeten beelden maken van de regio's rond Fukushima en Tsjernobyl. Wetenschappers toetsen die foto's dan af aan al dan niet verhoogde waarden van radioactiviteit. 

De kernrampen van Fukushima en Tsjernobyl zijn op zich erg verschillend, maar het zijn wel de enige kernrampen die op de internationale INES-schaal de maximumwaarde van 7 kregen.