Nederlandse coalitie akkoord over extra besparingen

De Nederlandse regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft een akkoord bereikt over een extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laten weten. Het pakket wordt nu verwerkt in de begroting die op Prinsjesdag, 17 september, wordt voorgesteld. Details over het pakket wilde Dijsselbloem niet geven.
AP2013
Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën

"Ik ben tevreden omdat we binnen de coalitie tot overeenstemming zijn gekomen en een pakket hebben gemaakt dat goed is voor Nederland", zei Dijsselbloem, ondanks de bezuinigingen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is tevreden over de gemaakte afspraken, maar wilde niet op de inhoud ingaan.

Naar verluidt leiden de kabinetsmaatregelen volgend jaar tot een gemiddeld koopkrachtverlies van zowat 1 procent. Lagere en hogere inkomens zouden daarbij zwaarder worden getroffen dan de middeninkomens. Volgens de krant De Telegraaf zullen Nederlanders voortaan ook 100.000 euro belastingvrij mogen schenken als het geld wordt geïnvesteerd in de eigen woning van de ontvanger.

Duidelijk was al dat het kabinet de lonen in de overheidssector, afgezien van die in de zorgsector, bevriest en dat de budgetten van de ministeries worden ingeperkt. De belastingschijven worden bovendien niet aangepast aan de inflatie. De maatregelen worden pas officieel bekendgemaakt op 17 september, dan stelt het kabinet de begroting voor 2014 voor.