NMBS-topman Haek wil blijven voor 290.000 euro

Jannie Haek, de CEO van de NMBS Holding, is wel bereid om te werken voor 290.000 euro per jaar, en om dus fors in te leveren op zijn loon. Dat blijkt uit een uitgelekte mail van vorig jaar, die Het Laatste Nieuws in handen kreeg. Behalve de toplonen voor managers ligt deze week ook de benoeming van nieuwe spoorbazen op de tafel van de regering.

De discussie over het salaris van topmanagers bij overheidsbedrijven woedt volop nadat Bpost-topman Johnny Thijs vorige week had gezegd dat hij niet blijft voor 290.000 euro per jaar, ongeveer een kwart van wat hij nu verdient.

De regering-Di Rupo buigt zich vanaf vandaag over de kwestie. De socialistische partijen willen een plafond aan het loon, zodat overheidsmanagers een loon krijgen dat niet veel meer is dan dat van de premier. Voor de liberale partijen kan een plafond, maar het moet dan een pak hoger liggen. Anders vindt de overheid geen goede kandidaten, is de redenering.

Toen Paul Magnette (PS), toen nog minister van Overheidsbedrijven, zijn voorstel vorig jaar lanceerde, kreeg hij de dag erna een mail met felicitaties van Jannie Haek, topman van de NMBS Holding. Over die uitgelekte mail bericht Het Laatste Nieuws vandaag. Haek bevestigt in de krant dat hij de mail stuurde en dat hij nog steeds achter de inhoud staat.

Haek, van socialistische signatuur, is daarmee de eerste topman bij een overheidsbedrijf die zich schaart achter het voorstel van de socialistische partijen en dus kan leven met een salaris van 290.000 euro per jaar. Op de vraag of hij dan al die jaren te veel verdiende, wil hij in de krant niet antwoorden.

De regering moet binnenkort evenwel ook beslissen wie de nieuwe spoorbazen zullen worden. In de nieuwe structuur van de NMBS is er immers nog plaats voor twee, niet langer drie CEO's. Behalve Haek zijn er ook andere kandidaten. Zo liet de omstreden kandidate Ellen Joncheere ook al weten dat ze bereid is om voor 290.000 euro per jaar de job te doen.