Proces tegen Musharraf gaat van start

In Pakistan begint vandaag het proces tegen de voormalige president Musharraf. Hij staat terecht voor het beramen van de moord op zijn vroegere rivale Benazir Bhutto. Zij werd in 2007 doodgeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst.
AP2013

Musharraf heeft altijd ontkend. Volgens hem zaten de Pakistaanse taliban achter de aanslag. Nu is Musharraf de eerste verdachte die voor de rechter komt.

"Het is de eerste keer in de geschiedenis dat er een opperbevelhebber en een militaire leider terechtstaat wegens moord met de kans dat hij veroordeeld kan worden", zegt correspondente Wilma van der Maten. "Dit is echt een doorbraak in Pakistan. Hij kan voor de zaak-Benazir Bhutto verschillende jaren de gevangenis in gaan. En als werkelijk wordt aangetoond dat hij destijds een coup heeft gepleegd, dat hij een democratisch gekozen premier opzij liet zetten, dan riskeert hij zelfs de kans om geëxecuteerd te worden."

Musharraf kwam in 1999 via een staatsgreep aan de macht in Pakistan. In 2009, een jaar na de moordaanslag op Bhutto (foto in tekst), werd hij zelf tot aftreden gedwongen. Na vier jaar ballingschap in Londen en Dubai was hij in maart naar Pakistan teruggekeerd voor de parlementsverkiezingen van 11 mei. Maar in april werd hij opgepakt en later onder huisarrest geplaatst.