Rutte vraagt Jemen om hulp bij ontvoerd Nederlands koppel

De Nederlandse premier Mark Rutte wil dat Jemen meer doet om het ontvoerde Nederlandse koppel Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen vrij te krijgen. Rutte schreef dat in een brief aan de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi.

Spiegel - die als freelancejournalist werkt voor onder meer de VRT, de NOS en NRC Handelsblad - en Berendsen werden begin juni in Jemen ontvoerd door gewapende mannen. In juli verscheen op YouTube een videoboodschap waarin ze Nederland vroegen alles te doen om hen vrij te krijgen. Hun ontvoerders zouden gedreigd hebben hen binnen de tien dagen te doden. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.

Tijdens het weekend merkte een nieuwssite in Jemen de brief van Rutte op. Vandaag bevestigde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het bestaan van de brief.

In de brief benadrukt Rutte de band tussen Nederland en Jemen en het feit dat Jemen Nederlands ontwikkelingsgeld krijgt. Naast hulp bij de ontvoeringszaak vraagt de premier verdere samenwerking bij het bestrijden van terrorisme. Het ministerie wil verder - in het belang van de betrokkenen - niets kwijt.